Muffiny z brzoskwiniami i polewą z białej czekolady
Przepis pochodzi z bloga Kuba Pichci.
Polecam, muffinki są na zewnątrz wspaniale chrupiące a w środku puszyste i wilgotne ;)
Od siebie dodałam polewę z białej czekolady :)
Z porcji wyszło mi 12 muffinek.
Składniki:
- Suche:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody
- Mokre:
- 1 jajko
- 100 ml maślanki naturalnej
- 1/2 szklanki oleju
- 80 ml syropu ( z puszki po brzoskwiniach)
- Dodatkowo:
- 4 połówki brzoskwiń z puszki
- tabliczka białej czekolady + 2 łyżki mleka
Składniki suche mieszamy razem w jednej misce, a składniki mokre w drugiej. Następnie mieszaninę mokrych składników wlewamy do suchych i mieszamy aż ciasto będzie jednolite. Brzoskwinie kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta, mieszamy tak, żeby brzoskwinie dobrze połączyły się z ciastem. Ciasto wkładamy do foremek i pieczemy 30 minut w temperaturze 190 stopni.
Czekoladę łamiemy na kostki, dodajemy mleko i rozpuszczamy wszystko w rondelku. Rozpuszczoną czekoladą polewamy upieczone i zimne muffinki.
SMACZNEGO!!! ;)
Komentarze
Prześlij komentarz