czwartek, 10 kwietnia 2014

Muffiny z brzoskwiniami i polewą z białej czekolady

 Przepis pochodzi z bloga Kuba Pichci.
Polecam, muffinki są na zewnątrz wspaniale chrupiące a w środku puszyste i wilgotne ;)
Od siebie dodałam polewę z białej czekolady :)
Z porcji wyszło mi 12 muffinek.

Składniki:
  • Suche:
    • 1,5 szklanki mąki pszennej
    • 2/3 szklanki cukru
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 3/4 łyżeczki sody
  • Mokre:
    • 1 jajko
    • 100 ml maślanki naturalnej
    • 1/2 szklanki oleju
    • 80 ml syropu ( z puszki po brzoskwiniach)
  • Dodatkowo:
    • 4 połówki brzoskwiń z puszki
    • tabliczka białej czekolady + 2 łyżki mleka 
Wykonanie: 
Składniki suche mieszamy razem w jednej misce, a składniki mokre w drugiej. Następnie mieszaninę mokrych składników wlewamy do suchych i mieszamy aż ciasto będzie jednolite. Brzoskwinie kroimy w kostkę  i dodajemy do ciasta, mieszamy tak, żeby brzoskwinie dobrze połączyły się z ciastem. Ciasto wkładamy do foremek i pieczemy 30 minut w temperaturze 190 stopni.

Czekoladę łamiemy na kostki, dodajemy mleko i rozpuszczamy wszystko w rondelku. Rozpuszczoną czekoladą polewamy upieczone i zimne muffinki.

SMACZNEGO!!! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly