wtorek, 8 kwietnia 2014

Paprykowy kurczak

Ostro-słodki paprykowy smak to jest właśnie to, co lubię w potrawach :)
Danie kuchni węgierskiej, w oryginalnym przepisie nosiło nazwę Paprykarza z kurczakiem, ale że troszkę zmodyfikowałam przepis, zmieniłam też nazwę ;)
Przepis pochodzi z bloga Lubię...
Polecam! :)
 Składniki:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • duża papryka
  • cebula
  • przecier pomidorowy
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów
  • papryka słodka, papryka ostra
  • płaska łyżeczka kminku
  • sól, pieprz ziołowy, przyprawa do kurczaka
  • sos sojowy, pieprz ziołowy, papryka słodka, gałka muszkatołowa do marynaty
   Wykonanie:

Mięso kroimy na mniejsze części i marynujemy w sosie i przyprawach przez godzinę. Po tym czasie, cebulę kroimy w piórka i smażymy na odrobinie oleju, dodajemy następnie kurczaka i smażymy aż mięso nie będzie surowe. Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w cienkie paseczki i podlewamy wodą, dusimy aż woda wyparuje. Następnym krokiem będzie dodanie przecieru pomidorowego. Mieszamy wszystko razem, dodajemy cukier i dusimy, aż sos trochę zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku.
Na koniec dodajemy śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia i gotowe ;)
Podajemy z ryżem.

SMACZNEGO!!! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly