niedziela, 4 maja 2014

Kociołek rozmaitości ;)


 Uwaga! to nie jest zupa! ;)
Przedstawiam leczo, mocno warzywne, ale nie tylko, ponieważ znalazł się tam również kurczak. Jeżeli ktoś potrzebuje dużo jedzenia w szybkim tempie, to jest to najlepszy wybór. Danie jest proste i według mnie smakuje wspaniale.  Można je podać z kaszą, makaronem, ryżem... jednym słowem, co kto lubi ;) 


 A oto moja propozycja podania.


Składniki:
  • 0,5kg piersi z kurczaka
  • cebula
  • 2 małe cukinie
  • 4 pomidory
  • 10 sztuk pieczarek
  • papryka
  • przecier pomidorowy
  • 2 łyżki sezamu
  • przyprawa do kurczaka
  • curry
  • papryka słodka i ostra
  • pieprz ziołowy, sól
  • bazylia, oregano, zioła prowansalskie
  • masło do smażenia
  • ketchup (można ale niekoniecznie trzeba)
Wykonanie:
Pomidory sparzamy i zdejmujemy skórkę. Kroimy na mniejsze części i wrzucamy do garnka. Zaczynamy dusić. Cukinię i paprykę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki i dorzucamy wszystko do pomidorów. Cebulę siekamy drobno, podsmażamy na maśle i wrzucamy do warzyw. Dodajemy przecier pomidorowy i dusimy około 30 minut. W tym czasie mięso kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą do kurczaka, papryką słodką, curry, pieprzem i obtaczamy w sezamie. Smażymy na odrobinie masła, aż się zarumieni. Gdy warzywa będą już miękkie wrzucamy kurczaka i dusimy jeszcze 20 minut. Po tym czasie doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami, doprowadzamy do wrzenia i gotowe :)
Jeżeli uważamy, że smak jest mało pomidorowy, możemy dodać trochę ketchupu, ale nie jest to konieczne ;)

Mała rada, jeśli uważasz, że Twoje leczo jest zbyt płynne, możesz użyć mąki ziemniaczanej do zagęszczenia: 1/3 szklanki zimnej wody + łyżka mąki ziemniaczanej, wlewamy do leczo i doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając.

SMACZNEGO!!! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly