Kociołek rozmaitości ;)
Przedstawiam leczo, mocno warzywne, ale nie tylko, ponieważ znalazł się tam również kurczak. Jeżeli ktoś potrzebuje dużo jedzenia w szybkim tempie, to jest to najlepszy wybór. Danie jest proste i według mnie smakuje wspaniale. Można je podać z kaszą, makaronem, ryżem... jednym słowem, co kto lubi ;)
Składniki:
- 0,5kg piersi z kurczaka
- cebula
- 2 małe cukinie
- 4 pomidory
- 10 sztuk pieczarek
- papryka
- przecier pomidorowy
- 2 łyżki sezamu
- przyprawa do kurczaka
- curry
- papryka słodka i ostra
- pieprz ziołowy, sól
- bazylia, oregano, zioła prowansalskie
- masło do smażenia
- ketchup (można ale niekoniecznie trzeba)
Wykonanie:
Pomidory sparzamy i zdejmujemy skórkę. Kroimy na mniejsze części i wrzucamy do garnka. Zaczynamy dusić. Cukinię i paprykę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki i dorzucamy wszystko do pomidorów. Cebulę siekamy drobno, podsmażamy na maśle i wrzucamy do warzyw. Dodajemy przecier pomidorowy i dusimy około 30 minut. W tym czasie mięso kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą do kurczaka, papryką słodką, curry, pieprzem i obtaczamy w sezamie. Smażymy na odrobinie masła, aż się zarumieni. Gdy warzywa będą już miękkie wrzucamy kurczaka i dusimy jeszcze 20 minut. Po tym czasie doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami, doprowadzamy do wrzenia i gotowe :)
Jeżeli uważamy, że smak jest mało pomidorowy, możemy dodać trochę ketchupu, ale nie jest to konieczne ;)
Mała rada, jeśli uważasz, że Twoje leczo jest zbyt płynne, możesz użyć mąki ziemniaczanej do zagęszczenia: 1/3 szklanki zimnej wody + łyżka mąki ziemniaczanej, wlewamy do leczo i doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając.
SMACZNEGO!!! ;)
Komentarze
Prześlij komentarz