sobota, 17 maja 2014

Kostka szczęścia ;)



Czekolada, truskawki, krem... czegóż więcej potrzeba do szczęścia ?;>
W końcu weekend, tak bardzo oczekiwany. Żeby było bardziej świątecznie, pyszne ciasto do kawy ;)
Poza tym to był ciężki ale szczęśliwy tydzień, także stąd kostka szczęścia :)
Ciasto na formę 24x24cm.

Składniki:
  • Ciasto:
    • 5 jajek+ 2 białka z kremu
    • 3/4 szklanki cukru
    • 4 łyżki kakao
    • margaryna 250g
    • 2 szklanki mąki
    • 1/2 szklanki wody
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
    • masło 200g
    • 1/2 litra mleka
    • 2 żółtka
    • 6 łyżek cukru
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    • cukier waniliowy
  • Galaretka z truskawek:
    • 250 g truskawek
    • 1 galaretka truskawkowa
  •  Polewa:
    • czekolada gorzka
    • 1 łyżka mleka
Wykonanie:
Zacznijmy od przygotowania kremu- z pół litra mleka odlewamy pół szklanki, resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostawionego mleka dodajemy żółtka, i obie mąki, mieszamy tak, żeby nie było grudek. Gdy mleko w garnku będzie się gotowało, wlewamy mieszaninę, dokładnie mieszamy aż do zagotowania. Mamy budyń, który odstawiamy do schłodzenia.
Ciasto: żółtka oddzielamy od białek. Margarynę, kakao, cukier i wodę rozpuszczamy w garnku, a potem studzimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Gdy kakaowa mieszanina wystygnie, wlewamy ją do mąki, dodajemy żółtka i krótko miksujemy. Ubijamy pianę z 7 białek i mieszamy z ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Po wyjęciu studzimy i kroimy na 3 części.
Galaretka z truskawek: truskawki kroimy na mniejsze części i w garnuszku dusimy, aż powstanie jednolita masa. Jeśli truskawki są uparte i nie chcą się całkowicie rozpaść, możemy je zblendować. Do gorącej masy dodajemy galaretkę ( w postaci suchej) i mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.
Krem: masło ucieramy mikserem na puch, następnie dodajemy po łyżce budyniu ugotowanego wcześniej. 

Pora na ułożenie ciasta :) w części środkowej rozkrojonego biszkoptu, kieliszkiem wykrawamy kółka. Układamy kolejno dół ciasta- połowa kremu- ciasto z dziurkami- do dziurek masa truskawkowa- krem- ciasto- polewa.
Uwaga! Galaretka z truskawek musi mieć bardzo gęstą konsystencję, bo inaczej wypłynie z ciasta.

Przygotowane ciasto polecam nie wkładać od razu do lodówki, niech postoi sobie w temperaturze pokojowej, dzięki temu ciasto trochę namięknie od kremu i wszystko razem będzie bardziej do siebie pasowało. Dopiero po jakiś 2 godzinach robimy polewę i wstawiamy do lodówki.

Polewa: 1/4 czekolady rozpuszczamy z mlekiem i smarujemy wierzch ciasta. Resztę czekolady ścieramy na tarce o małych oczkach i posypujemy ciasto. 

SMACZNEGO!!!:)

3 komentarze:

  1. w tym tygodniu wystartował nowy agregat zBLOGowani, umożliwiający: generowanie ruchu na blogi które dołączyły, dający możliwość obserwowania blogów i ulubionych wpisów. zapraszamy do rejestracji na www.zblogowani.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda fantastycznie, taka wysoka i elegancka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gin, dziękuję za miły komentarz!:) Bardzo lubię jak ktoś tu zagląda i zostawia po sobie ślad, pozdrawiam serdecznie!:)

      Usuń

Printfriendly