piątek, 16 maja 2014

Roladki schabowe- prosto, szybko i smacznie ;)

Czas ostatnio pędzi jak szalony, także mam trochę opóźnień co do wpisów ;) 
Na początku się pochwalę, bo to mój pierwszy kulinarny sukces. Wygrałam konkurs na danie makaronowe u Blondynki- Blondynka Gotuje. Dostałam mega pakę, najróżniejszych makaronów, które są prześwietne ;))  Stąd też, od razu danie z makaronem bo chciałam koniecznie spróbować chociaż jednego rodzaju ;)


Wracając do przepisu, roladki są nadziewane pieczarkami, papryką i serem. Zatopione w moim ulubionym sosie pomidorowym, który już nie raz gościł  na blogu. 
Smacznego!!! :)
PS. Zapraszam jutro na ciasto, które już chłodzi się w lodówce oraz już niedługo na kolejne makaronowe szaleństwo!:)
Składniki:
  • 6 kotletów schabowych
  • papryka czerwona
  • 5 pieczarek
  • 100g sera żółtego
  • pół cebuli
  • przecier pomidorowy
  • 5 pomidorów ( lub puszka pomidorów bez skórki)
  • bazylia
  • oregano
  • zioła prowansalskie
  • papryka słodka i ostra
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • masło do smażenia
  • olej do smażenia

Kotlety rozbijamy dosyć cienko, ale tak aby nie porobiły się dziury. Oprószamy z każdej strony solą i pieprzem.
Farsz: cebulę, pieczarki i 1/5 papryki kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle, aż woda odparuje. Studzimy, dodajemy ser starty na tarce o dużych oczkach, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Na każdego kotleta nakładamy farsz i zwijamy roladkę. Żeby się lepiej trzymały, spinamy wykałaczkami. Smażymy.
Sos: pomidory obieramy ze skórki, wrzucamy pokrojone do garnka i dusimy. Resztę papryki kroimy w paski i dorzucamy do pomidorów. Czosnek przeciskamy przez praskę i wrzucamy do sosu. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy przecier i doprowadzamy do wrzenia. Do sosu wkładamy roladki i dusimy około 1 godziny. Na koniec doprawiamy ulubionymi przyprawami i gotowe ;)
Jeśli sos jest za rzadki, możecie go zagęścić mąką, to już zależy od Was i preferowanych smaków ;)  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly