Tuńczyk w muszelce ;)
Muszle makaronowe można nadziać własną ulubioną sałatką. Najlepiej gdy sałatka jest drobno pokrojona, łatwiej będzie nakładać ją do muszelek ;) U mnie jest to sałatka z tuńczykiem, bo już dawno miałam na niego ochotę ;) Polecam na przyjęcia, bardzo efektownie to wygląda ;)
Składniki:
- opakowanie muszli makaronowych ( u mnie 250 g)
- puszka tuńczyka w oleju
- papryka czerwona
- por
- cebula czerwona
- puszka kukurydzy
- szczypior
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżeczka musztardy
- pieprz ziołowy, sól
Wykonanie:
Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę, siekamy drobno szczypior. Pora kroimy w cienkie talarki, które w trakcie mieszania powinny nam się rozpaść. Tuńczyka i kukurydzę odsączamy. Wszystkie składniki mieszamy razem. Z majonezu, jogurtu, musztardy i przypraw robimy sos. Mieszamy sos z resztą składników i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Proponuję faszerować muszle dopiero przed podaniem, żeby makaron nie był zbytnio zeschnięty po długim leżakowaniu w lodówce.
Makaron gotujemy al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Nadziewamy muszelki sałatką i gotowe!
SMACZNEGO! :)
Przepyszne!
OdpowiedzUsuńRobiłam wczoraj - fantastyczny pomysł na niebanalne podanie Dziękuję! :)
OdpowiedzUsuńTakie komentarze baaardzo cieszą :) Pozdrawiam serdecznie!:)
UsuńŚwietnie podane, bardzo lubię sałatki z tuńczykiem :)
OdpowiedzUsuń