Chicken-Burger! :)
Potrzeba matką wynalazków :) Potrzebowałam pomysłu na szybki obiad, który nie wymaga za dużo pracy. W lodówce miałam trochę warzyw i sos czosnkowy, powstało pytanie co zrobić, żeby to wykorzystać... Tak właśnie powstał Chicken-Burger ;)
Do środka można włożyć to co każdy lubi, polać dowolnym sosem i cieszyć się domową, pyszną, wielką kanapkę :)
Z moich składników powstało 6 sztuk.
Przepis na sos czosnkowy znajdziecie na moim blogu w zakładce "sosy".
Życzę smacznego! :)
Składniki:
- 6 bułek "hamburgerówek"
- połówka piersi z kurczaka
- płatki kukurydziane- pokruszone do obtoczenia kurczaka
- cebula czerwona
- sałata
- pomidor
- ogórek- zielony lub kiszony
- ser żółty
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, papryka słodka
- musztarda
Kurczaka dzielimy na mniejsze części i rozbijamy delikatnie, żeby kotlety były cieńsze. Z majonezu, jogurtu i łyżeczki musztardy robimy sos. Doprawiamy przyprawami i wkładamy do niego mięso. Marynujemy około 2 godzin. Następnie obtaczamy w płatkach kukurydzianych i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 minut. Próbowałam smażyć, żeby było szybciej, ale niestety panierka odpada, smak zostaje ten sam, ale efekt wizualny jest nieco gorszy.
Bułki kroimy i smarujemy od wewnątrz cienko musztardą, zapiekamy w piekarniku, tak żeby były ciepłe. Warzywa kroimy. Układamy wszystkie składniki na bułce według uznania, smarujemy sosem, ketchupem, majonezem, jednym słowem tym co lubimy najbardziej i gotowe! :)
Komentarze
Prześlij komentarz