czwartek, 26 czerwca 2014

Chicken-Burger! :)

Potrzeba matką wynalazków :) Potrzebowałam pomysłu na szybki obiad, który nie wymaga za dużo pracy.  W lodówce miałam trochę warzyw i sos czosnkowy, powstało pytanie co zrobić, żeby to wykorzystać... Tak właśnie powstał Chicken-Burger ;)
Do środka można włożyć to co każdy lubi, polać dowolnym sosem i cieszyć się domową, pyszną, wielką kanapkę :)

Z moich składników powstało 6 sztuk.
Przepis na sos czosnkowy znajdziecie na moim blogu w zakładce "sosy". 
Życzę smacznego! :) 
Składniki:
  • 6 bułek "hamburgerówek"
  • połówka piersi z kurczaka
  • płatki kukurydziane- pokruszone do obtoczenia kurczaka
  • cebula czerwona
  • sałata
  • pomidor
  • ogórek- zielony lub kiszony
  • ser żółty
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, papryka słodka
  • musztarda
Wykonanie:
Kurczaka dzielimy na mniejsze części i rozbijamy delikatnie, żeby kotlety były cieńsze. Z majonezu, jogurtu i łyżeczki musztardy robimy sos. Doprawiamy przyprawami i wkładamy do niego mięso. Marynujemy około 2 godzin. Następnie obtaczamy w płatkach kukurydzianych i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 minut. Próbowałam smażyć, żeby było szybciej, ale niestety panierka odpada, smak zostaje ten sam, ale efekt wizualny jest nieco gorszy.
Bułki kroimy i smarujemy od wewnątrz cienko musztardą, zapiekamy w piekarniku, tak żeby były ciepłe. Warzywa kroimy. Układamy wszystkie składniki na bułce według uznania, smarujemy sosem, ketchupem, majonezem, jednym słowem tym co lubimy najbardziej i gotowe! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly