Chrupiąca panierka do kurczaka
Kurczaka w panierce robię często, bo to szybko i smacznie. Na początku nauki gotowania zdarzało mi się kupować gotowe panierki. Czasem kombinowałam i próbowałam zrobić coś swojego, ale zawsze czegoś brakowało...
Ostatnio całkiem przypadkiem powstała pyszna,chrupiąca panierka, którą polecam! :)
Niestety nie mam precyzyjnie zapisanych ilości składników, bo wszytko dodawane było "na oko" , a po zrobieniu po prostu spróbowałam, czy jest wystarczająco doprawiona. Mimo tego zachęcam do spróbowania ;)
Robiłam z nią chicken-burgery, jest dużo lepsza od tej w przepisie na burgery, bo szybko się robi i nie odpada podczas smażenia.
Robiłam też zwykłe kąski, podobne do tych, które były już kiedyś na blogu i wyszły pysznie ;)
Dla przypomnienia przepis mamy tutaj:
Zapraszam na przepis i życzę smacznego! :)
Składniki:
- Płatki kukurydziane (Corn flakes), bardzo drobno rozgniecione- im drobniej tym lepiej. (u mnie wyszło około 1,5 szklanki już rozdrobnionych)
- pieprz ziołowy
- papryka słodka
- przyprawa do kurczaka po węgiersku ( lub zwykła)
- czosnek granulowany
- 2 płaskie łyżki bułki tartej
- jajko roztrzepane i przyprawione pieprzem ziołowym i ziołami prowansalskimi
Płatki mieszamy z bułką, doprawiamy. Obtaczamy kurczaka najpierw w jajku potem w panierce i smażymy na złoty kolor z obu stron ;) Gotowe! :)
Zawsze robiłam tradycyjną panierkę do kurczaka, ale muszę przyznać, że mnie zainteresowałaś i chętnie wypróbuję Twoją:)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :) Mam nadzieję, że będzie Ci smakowało ;)
Usuń