Chrupiące placki z cukinii
W ogródku mojej mamy króluje cukinia, a ja mogę ją jeść i jeść w różnej postaci ;) Było leczo, a teraz pora na placuszki z sosem czosnkowym.
Są różne rodzaje cukinii, podłużne, okrągłe, żółte, ciemnozielone i jasnozielone... Mi, pod względem smaku najbardziej przypadła do gustu żółta cukinia i takiej też użyłam do moich placków.
Przepis pochodzi ze strony Magazyn Kuchenny, a przepis na sos czosnkowy możecie znaleźć na moim blogu ;)
Składniki:
- 2 niewielkie cukinie
- łyżeczka soli
- 0,5 szklanki mąki
- pół szklanki startego żółtego sera
- jajko
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- pieprz ziołowy
- ulubione przyprawy- jeśli ktoś lubi eksperymenty, może próbować przyprawić placki po swojemu :)
- olej do smażenia
Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, wrzucamy do miski zasypujemy solą i odstawiamy, aż puści sok. Cebulę siekamy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Gdy cukinia puści sok, odciskamy nadmiar wody. Do odciśniętej cukinii dodajemy wszystkie składniki i mieszamy do powstania jednolitej masy. Doprawiamy do smaku. Formujemy nieduże placki i smażymy z obu stron na rumiano.
SMACZNEGO!!! ;)
Uwielbiam takie placuszki, pyszne są :) Muszę przygotować na obiadek :)
OdpowiedzUsuńja też lubię ;) Mają jeden minus, są strasznie wciągające, ciężko się opanować, żeby nie dołożyć kolejnej porcji ;P
Usuńi ja dzisiaj je wypróbuję :) dzieki za przepis
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, mam nadzieję, że będą smakowały!:) Pozdrawiam :))
UsuńPYSZNNNEEEEE :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, dawno nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń