niedziela, 27 lipca 2014

Chrupiące placki z cukinii

W ogródku mojej mamy króluje cukinia, a ja mogę ją jeść i jeść w różnej postaci ;) Było leczo, a teraz pora na placuszki z sosem czosnkowym.
Są różne rodzaje cukinii, podłużne, okrągłe, żółte, ciemnozielone i jasnozielone... Mi, pod względem smaku najbardziej przypadła do gustu żółta cukinia i takiej też użyłam do moich placków.
Przepis pochodzi ze strony Magazyn Kuchenny, a przepis na sos czosnkowy możecie znaleźć na moim blogu ;)
Składniki:
  • 2 niewielkie cukinie
  • łyżeczka soli
  • 0,5 szklanki mąki
  • pół szklanki startego żółtego sera
  • jajko
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz ziołowy
  • ulubione przyprawy- jeśli ktoś lubi eksperymenty, może próbować przyprawić placki po swojemu :)
  • olej do smażenia
Wykonanie:
Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, wrzucamy do miski zasypujemy solą i odstawiamy, aż puści sok. Cebulę siekamy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Gdy cukinia puści sok, odciskamy nadmiar wody. Do odciśniętej cukinii dodajemy wszystkie składniki i mieszamy do powstania jednolitej masy. Doprawiamy do smaku.  Formujemy nieduże placki i smażymy z obu stron na rumiano.

SMACZNEGO!!! ;)


Tydzień z cukinią

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie placuszki, pyszne są :) Muszę przygotować na obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też lubię ;) Mają jeden minus, są strasznie wciągające, ciężko się opanować, żeby nie dołożyć kolejnej porcji ;P

      Usuń
  2. i ja dzisiaj je wypróbuję :) dzieki za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, mam nadzieję, że będą smakowały!:) Pozdrawiam :))

      Usuń
  3. PYSZNNNEEEEE :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam, dawno nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly