Gołąbki inaczej ;)
Bardzo lubię gołąbki. Mama zawsze przyrządza takie pyszne, zawinięte w kapustę z sosem pomidorowym... Jednak mi sos pomidorowy trochę się przejadł i szukałam czegoś innego.
Tak powstały gołąbki bez zawijania z sosem pieczarkowym :)
Szybko się robi, a i porcja wychodzi duża, także można się najeść dużo i bardzo smacznie :)
Składniki:
- Gołąbki:
- 500 g mięsa mielonego (wieprzowego)
- kapusta pekińska (około 400g)
- cebula
- 3/4 szklanki kaszy mannej
- 2 jajka
- 3/4 szklanki ryżu
- sól, pieprz
- papryka słodka
- przyprawa do mięsa mielonego
- mąka do obtoczenia, olej do smażenia
- 1 litr bulionu
- Sos:
- 400g pieczarek
- 1 litr bulionu
- sól, pieprz ziołowy
- papryka słodka, papryka ostra
- łyżka mąki ziemniaczanej+ pół szklanki wody (do zagęszczenia sosu)
Kapustę siekamy drobno, solimy i odstawiamy. Mięso mieszamy razem z kaszą, jajkami, ryżem i drobno posiekaną, podsmażoną cebulką. Doprawiamy. Z kapusty odciskamy wodę i dodajemy do mięsa. Mieszamy, formujemy nieduże kotleciki, obtaczamy w mące. Smażymy na rumiano. Bulion doprowadzamy do wrzenia. Usmażone gołąbki dusimy w bulionie około 45-50 minut.
Pieczarki myjemy, jeśli są duże, kroimy na mniejsze części i gotujemy w bulionie. Gdy pieczarki będą miękkie doprawiamy i zagęszczamy mąką.
Gołąbki podajemy polane sosem. Można je też przełożyć do sosu i chwilę w nim gotować.
SMACZNEGO!:)
pyszniutko wyglądają
OdpowiedzUsuńWitam na Czerwonej Porzeczce!:) Pozdrawiam!:)
Usuń