sobota, 5 lipca 2014

Gołąbki inaczej ;)

Bardzo lubię gołąbki. Mama zawsze przyrządza takie pyszne, zawinięte w kapustę z sosem pomidorowym... Jednak mi sos pomidorowy trochę się przejadł i szukałam czegoś innego.
Tak powstały gołąbki bez zawijania z sosem pieczarkowym :)
Szybko się robi, a i porcja wychodzi duża, także można się najeść dużo i bardzo smacznie :)
Polecam!:)
 Składniki:
  • Gołąbki: 
    • 500 g mięsa mielonego (wieprzowego)
    • kapusta pekińska (około 400g)
    • cebula
    • 3/4 szklanki kaszy mannej
    • 2 jajka
    • 3/4 szklanki ryżu
    • sól, pieprz
    • papryka słodka
    • przyprawa do mięsa mielonego 
    • mąka do obtoczenia, olej do smażenia
    • 1 litr bulionu
  • Sos:
    • 400g pieczarek
    • 1 litr bulionu
    • sól, pieprz ziołowy
    • papryka słodka, papryka ostra
    • łyżka mąki ziemniaczanej+ pół szklanki wody (do zagęszczenia sosu)

Kapustę siekamy drobno, solimy i odstawiamy. Mięso mieszamy razem z kaszą, jajkami, ryżem i drobno posiekaną, podsmażoną cebulką. Doprawiamy. Z kapusty odciskamy wodę i dodajemy do mięsa. Mieszamy, formujemy nieduże kotleciki, obtaczamy w mące. Smażymy na rumiano. Bulion doprowadzamy do wrzenia. Usmażone gołąbki dusimy w bulionie około 45-50 minut.

Pieczarki myjemy, jeśli są duże, kroimy na mniejsze części i gotujemy w bulionie. Gdy pieczarki będą miękkie doprawiamy i zagęszczamy mąką.

Gołąbki podajemy polane sosem.  Można je też przełożyć do sosu i chwilę w nim gotować.
SMACZNEGO!:)

2 komentarze:

Printfriendly