wtorek, 29 lipca 2014

Grecka Musaka

Grecja to kraj, który zawsze kojarzył mi się z pięknymi widokami, słońcem, bogactwem kultury i sztuki. Z kuchnią grecką nie miałam do czynienia, a nawet jeśli miałam, to nie byłam tego świadoma ;) Myśląc o kuchni greckiej zawsze przychodzi mi na myśl sałatka grecka i na tym się kończy. Poczytałam trochę i zdecydowałam się  na Musakę (Mousaka)- trochę z ciekawości, a trochę z miłości do bakłażana, który jest jednym ze składników.
Z definicji musaka jest to zapiekanka z bakłażanów i mięsa mielonego zalana sosem beszamelowym.
Muszę przyznać, że jest to jedna z najlepszych zapiekanek jakie jadłam. Smaki idealnie się łączą, po prostu cudo! :)
Przepis pochodzi ze strony Smakołyki i Koraliki, z odrobiną moich modyfikacji.
Polecam! :)

PS. Bezpośrednio po upieczeniu, musaka ma dość płynną konsystencję i trzeba ją nakładać za pomocą łyżki. Jeśli chcecie, żeby danie ładnie wyglądało,  to warto przygotować musakę dzień wcześniej, schłodzić, dopiero później pokroić na porcje i w taki sposób podgrzewać. ;) 

Składniki:
  • 3 średnie bakłażany
  • 500g mięsa mielonego
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 pomidory
  • natka pietruszki
  • ser feta
  • 200g sera żółtego
  • czubata łyżka masła
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 małe trójkąciki serka topionego o smaku śmietankowym
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • przyprawa do ziemniaków
  • papryka ostra
  • przyprawa do wieprzowiny lub mięsa mielonego (opcjonalnie)
  • olej do smażenia
Wykonanie:

Bakłażany myjemy, kroimy w plastry o grubości około 1cm, posypujemy solą i zostawiamy na pół godziny, aż puszczą wodę (pozbędziemy się w ten sposób naturalnej goryczki bakłażana). 

W tym czasie możemy zacząć przygotowywać mięso. Cebulę siekamy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, wszystko podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy mięso, smażymy.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dorzucamy do mięsa. Dusimy razem, aż odparuje nadmiar wody ( około 30 minut). Pietruszkę siekamy i dodajemy do mięsa. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą, jeżeli ktoś lubi można użyć przyprawy do wieprzowiny lub mięsa mielonego.

Teraz możemy zająć się bakłażanem. Każdy krążek dokładnie myjemy i odsączamy do sucha na papierowym ręczniku.  Układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, najpierw 7 minut z jednej strony, potem 7 z drugiej, pilnując by się nie przypalił.

Sos beszamelowy:
Masło rozpuszczamy w małym rondelku, wsypujemy mąkę i mieszamy do połączenia składników. Zalewamy mlekiem i podgrzewamy cały czas mieszając. W miarę gdy mleko będzie się podgrzewało, sos będzie gęstniał. Gdy otrzymamy jednolitą konsystencję dodajemy rozdrobnione serki topione.  Doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając (sos łatwo się przypala!). 

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. 
Układamy kolejno:
  • 1/3 bakłażana
  • połowa mięsnego farszu
  • 1/3 bakłażana
  • połowa farszu
  • reszta bakłażana
  • sos beszamelowy
  • pokruszony ser feta
  • ser żółty starty na tarce
Pieczemy w 180 stopniach przez 35-40 minut.

SMACZNEGO!!! ;)

2 komentarze:

  1. Już jakiś czas zbieram się do zrobienia musaki i coś mi nie idzie. Ale ta jest taka apetyczna,że chcę spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie! ;) Ja też się długo zbierałam, no i w końcu się udało. Bardzo mi smakowała, dlatego polecam :)

      Usuń

Printfriendly