środa, 23 lipca 2014

Kostka Wiśniowa

 

Mamy sezon na wiśnie, więc ciasto z wiśniami musi być :) Przepis pochodzi ze wspaniałej strony Moje Wypieki. Jak zwykle gdy robię ciasto od Pani Doroty, jest ono efektowne i bardzo smaczne ;)
Słodkie ciasto czekoladowe i kwaśny krem świetnie się komponują. Dla tych co wolą słodsze ciasta, proponuję jednak dosłodzić krem, gdyż moje rodzinne łasuchy narzekały, że trochę za kwaśne.
Trzeba też przyznać, że ciasto jest dość czasochłonne, ale dla efektu naprawdę warto ;)
Polecam! :)  

Składniki:


  • Ciasto kakaowe:
    • ¾ szklanki  oleju rzepakowego
    • pół szklanki wody
    • 1 szklanka cukru
    • 3 łyżki kakao
    • 5 jajek
    • pół szklanki cukru
    • 1,5 szklanki mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Krem wiśniowy:
    • 500 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
    • 800 g wiśni świeżych lub mrożonych
    • 5 łyżek cukru
    • 6 łyżeczek żelatyny
    • około 100 ml wody
  • Polewa czekoladowa:
    • 125 ml śmietanki kremówki
    • 125g mlecznej czekolady
Wykonanie:

Ciasto czekoladowe
Olej, wodę, szklankę cukru i 3 łyżki kakao umieszczamy w garnuszku i gotujemy, aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy z palnika i studzimy.
Uwaga! Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodając stopniowo cukier, nadal ubijamy. Dodajemy żółtka, ubijamy, aż powstanie kremowa pianka. Wlewamy wystudzoną mieszankę kakaową z garnuszka, mieszamy delikatnie łyżką, aż powstanie gładka masa. Na koniec dodajemy wszystkie suche składniki, mieszamy dokładnie łyżką.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut ( do suchego patyczka). Studzimy. Kroimy na 2 części (2 blaty).
Krem wiśniowy:
Wiśnie bez pestek umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Miksujemy blenderem na puree. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, ale tylko tak aby była wilgotna. Odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Następnie zalewamy ją gorącą, ale nie wrzącą wodą (przez wrzącą wodę, żelatyna straci właściwości żelujące). Mieszamy dokładnie tak, aby nie było grudek. Wlewamy do ciepłego puree z wiśni i dokładnie mieszamy. Studzimy. Wstawiamy do lodówki, do lekkiego zgęstnienia, zaglądamy co jakiś czas, aby puree całkowicie nam nie stężało.
Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy lekko gęste puree z wiśni. Ubijamy do połączenia. Wiśniowy krem wstawiamy do lodówki do lekkiego zgęstnienia, pilnując aby całkowicie nie zastygł.
Polewa czekoladowa:
Śmietankę umieszczamy w garnuszku, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy. Odstawiamy do lekkiego zgęstnienia.
Układamy kolejno:
1. Ciasto kakaowe- ciasto można nasączyć likierem wiśniowym, lub sokiem z cytryny
2. Połowa kremu wiśniowego
3. Ciasto kakaowe- również możemy nasączyć
4. Połowa kremu wiśniowego- ciasto wstawiamy do lodówki, a gdy krem wiśniowy całkowicie stężeje, wykładamy polewę.

SMACZNEGO!!!




5 komentarzy:

  1. Mniam, wygląda na bardzo smakowite! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam wszystkich!:) Dziękuję ślicznie za komentarze, bardzo się cieszę, że Wam się podoba i że zostawiacie tu po sobie jakiś ślad :) Ściskam mocno!!!:*

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pięknie. Kolor kremu jest cudowny :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly