środa, 9 lipca 2014

Kruche Wiatraczki


Najprostsze na świecie kruche ciasto, odrobina wyobraźni i mamy efekt ;)
Ciasto można używać do różnych wypieków, np. spód do szarlotki lub sernika, czy też różnego rodzaju kruche ciasteczka. 
U mnie akurat powstały wiatraczki.
Bawiłam się dzisiaj świetnie w kuchni :)
Uwielbiam wakacje! :)

 

Z tej porcji ciasta wyszło mi około 100 wiatraczków.
SMACZNEGO! :)
Składniki:
  • 750g mąki pszennej
  • margaryna
  • szklanka gęstej śmietany
  • 4 żółtka
  • cukier waniliowy
  • 200 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • marmolada 
  • cukier puder do posypania
 
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy. Margarynę siekamy drobno razem z mąką. Dodajemy śmietanę, żółtka, cukier i cukier waniliowy, sól i proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto na gładką masę. Wstawiamy do lodówki na godzinę.
Następnie rozwałkowujemy po kawałku ciasta na placki o grubości około 0,5 cm, kroimy nożem lub radełkiem kwadraty o boku 6 cm. Nacinamy na każdym rogu i składamy po jednej połówce rogu do środka tak aby powstał wiatraczek. Na środek układamy pół łyżeczki marmolady.
Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach (tak żeby były rumiane).
Można posypać cukrem pudrem po upieczeniu.
Gotowe!:)

1 komentarz:

Printfriendly