Prince Polo
Ciasto na specjalne okazje. Mało tego, że bardzo fajnie wygląda, to jeszcze smakuje bajecznie ;)
Przepis pochodzi ze strony Zjem to!
Blaszka 22x33cm.
Składniki:- Ciasto:
- 7 białek
- szczypta soli
- 150 g cukru
- 100g siekanych orzechów włoskich
- 100g siekanych orzechów laskowych (zamiast orzechów laskowych mogą być też włoskie)
- 100g wiórków kokosowych
- 100 g batonów Prince Polo o smaku orzechowym lub klasyczne ( 2 batony xxl)
- Dodatkowo:
- 2 opakowania czekoladowych herbatników
- Masa:
- Budyń:
- 7 żółtek
- 3 i 1/2 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- Dodatkowo:
- 320 g miękkiego masła
- 1/2 białej czekolady
- 1/2 mlecznej czekolady
- 100 g wafelków Prince Polo (2 batony xxl)
- Polewa:
- tabliczka czekolady mlecznej
- 30g masła (ok 2,5 łyżki)
- łyżka śmietanki kremówki
Gotujemy budyń: 2,5 szklanki mleka umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy z cukrem. Szklankę mleka mieszamy z żółtkami i mąką. Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć, wlewamy masę mączno-jajeczną i energicznie mieszamy, żeby nie było grudek. Odstawiamy do wystygnięcia.
Ciasto:
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy cukier, ubijamy. Dodajemy orzechy, wiórki i batony starte na tarce o małych oczkach. Mieszamy delikatnie. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wyrównujemy wierzch. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika, studzimy.
Masa:
Masło ucieramy mikserem na puch. Cały czas miksując dodajemy co jakiś czas porcję budyniu (ok. 2 łyżek). Masę miksujemy, aż będzie gładka. Czekolady i batony ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do masy. Mieszamy łyżką.
Polewa:
Czekoladę rozpuszczamy na parze. Dodajemy masło, mieszamy, aż składniki się połączą. Zdejmujemy z gazu. Dodajemy kremówkę (ważne aby miała temperaturę pokojową, bo może się zważyć). Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.
Ułożenie ciasta:
Na dnie formy lub na tacy układamy herbatniki, smarujemy połową masy, kładziemy ciasto orzechowe, dociskamy. Następnie wykładamy drugą połowę masy i kładziemy warstwę herbatników. Odstawiamy, aż herbatniki trochę namiękną. Polewamy polewą. Przechowujemy w lodówce.
SMACZNEGO! ;)
Trochę pracochłonne, ale taki wygląda rekompensuje wszystko :)
OdpowiedzUsuńMasz rację, trochę pracy było, ale dla efektu końcowego i zachwytu domowników warto ;)
UsuńŚwietny przekładaniec! :)
OdpowiedzUsuńRobiłam to ciasto kilkanaście razy już, jest hitem na każdej imprezie. Za n-tym razem wcale nie jest pracochłonne ;) Nie dodaję tylko wiórków kokosowych, bo jakoś mi nie pasują smakowo. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJa robiłam pierwszy raz, ale na pewno jeszcze do niego wrócę ;) Pozdrawiam również!:*
UsuńO a ja pierwszy raz slyszę o nim, ale z chęcią wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńMmm, zdecydowanie wygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuń