czwartek, 31 lipca 2014

Prince Polo

Ciasto na specjalne okazje. Mało tego, że bardzo fajnie wygląda, to jeszcze smakuje bajecznie ;)
Przepis pochodzi ze strony Zjem to!
Polecam!:)
Blaszka 22x33cm.
Składniki:
  • Ciasto:
    • 7 białek
    • szczypta soli
    • 150 g cukru
    • 100g siekanych orzechów włoskich
    • 100g siekanych orzechów laskowych (zamiast orzechów laskowych mogą być też włoskie)
    • 100g wiórków kokosowych
    • 100 g batonów Prince Polo o smaku orzechowym lub klasyczne ( 2 batony xxl)
  • Dodatkowo:
    • 2 opakowania czekoladowych herbatników
  •  Masa:
    • Budyń:
      • 7 żółtek
      • 3 i 1/2 szklanki mleka
      • 4 łyżki cukru
      • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 3 łyżki mąki pszennej
    • Dodatkowo:
      • 320 g miękkiego masła
      • 1/2 białej czekolady
      • 1/2 mlecznej czekolady
      • 100 g wafelków Prince Polo (2 batony xxl)
  • Polewa:
    • tabliczka czekolady mlecznej
    • 30g masła (ok 2,5 łyżki)
    • łyżka śmietanki kremówki
 Wykonanie:

Gotujemy budyń: 2,5 szklanki mleka umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy z cukrem. Szklankę mleka mieszamy z żółtkami i mąką. Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć, wlewamy masę mączno-jajeczną i energicznie mieszamy, żeby nie było grudek. Odstawiamy do wystygnięcia.

Ciasto:
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy cukier, ubijamy. Dodajemy orzechy, wiórki i batony starte na tarce o małych oczkach. Mieszamy delikatnie. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wyrównujemy wierzch. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika, studzimy.

Masa:
Masło ucieramy mikserem na puch. Cały czas miksując dodajemy co jakiś czas porcję budyniu (ok. 2 łyżek). Masę miksujemy, aż będzie gładka. Czekolady i batony ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do masy. Mieszamy łyżką.

Polewa:
Czekoladę rozpuszczamy na parze. Dodajemy masło, mieszamy, aż składniki się połączą. Zdejmujemy z gazu. Dodajemy kremówkę (ważne aby miała temperaturę pokojową, bo może się zważyć). Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.

Ułożenie ciasta:
Na dnie formy lub na tacy układamy herbatniki, smarujemy połową masy, kładziemy ciasto orzechowe, dociskamy. Następnie wykładamy drugą połowę masy i kładziemy warstwę herbatników. Odstawiamy, aż herbatniki trochę namiękną. Polewamy polewą. Przechowujemy w lodówce.

SMACZNEGO! ;)

 

7 komentarzy:

  1. Trochę pracochłonne, ale taki wygląda rekompensuje wszystko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, trochę pracy było, ale dla efektu końcowego i zachwytu domowników warto ;)

      Usuń
  2. Świetny przekładaniec! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam to ciasto kilkanaście razy już, jest hitem na każdej imprezie. Za n-tym razem wcale nie jest pracochłonne ;) Nie dodaję tylko wiórków kokosowych, bo jakoś mi nie pasują smakowo. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam pierwszy raz, ale na pewno jeszcze do niego wrócę ;) Pozdrawiam również!:*

      Usuń
  4. O a ja pierwszy raz slyszę o nim, ale z chęcią wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, zdecydowanie wygląda kusząco :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly