niedziela, 6 lipca 2014

Sernik jagodowy -Gumiś ;)

Pamiętacie bajkę o Gumisiach?:) Gdy ciasto się upiekło od razu skojarzyło mi się z bajką i ze zbieranymi w niej "gumi-jagodami", a że do sernika użyłam jagód, tak powstała nazwa.
Przepis znalazłam na stronie Najsmaczniejsze.pl. Po oryginał odsyłam na stronę, ponieważ dokonałam kilku zmian ;)
Ciasto jest pyszne, puszyste i rozpływa się w ustach. Smak idealnie zrównoważony, nie za słodki, nie za kwaśny. Do tego kolor jest dla mnie obłędny ;)
Polecam i życzę smacznego :)
Blacha 22x33 cm
Składniki:
  • Ciasto czekoladowe:
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 3/4 kostki margaryny
    • łyżeczka proszku do pieczenia
    • 2 żółtka (białek nie wyrzucamy, przydadzą się do sera)
    • 4 łyżki cukru
    • 2 łyżki kakao
    • 1 łyżka śmietany 18%
  •  Masa serowa:
    • 1 kg twarogu (u mnie specjalny w wiaderku, jeśli mamy zwykły twaróg należy go zmielić)
    • 200g jagód ( mrożone lub świeże)
    • 2 budynie śmietankowe
    • 1,5 szklanki drobnego cukru ( najpierw dodajemy szklankę i próbujemy, wszystko zależy od sera, jeśli za mało słodki, dodajemy resztę)
    • 5 jajek + 2 białka, które zostały od ciasta
    • 60 g miękkiego masła
  • Masa śmietanowa:
    • 500ml śmietanki 30% do deserów
    • 4 łyżki cukru pudru
    • 2 łyżki żelatyny 
  •  Dodatkowo:
    • czekolada mleczna do posypania
Wykonanie:

Ciasto czekoladowe:
Mąkę siekamy z margaryną. Dodajemy żółtka, proszek, cukier i zagniatamy ciasto na gładką masę. Następnie dodajemy kakao i śmietanę, zagniatamy aż ciasto będzie miało jednolity kolor. Wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Masa serowa:
Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem. Dodajemy do nich pokrojone masło i ucieramy. Następnie dodajemy ser, zblendowane jagody i budynie. Mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Białka ubijamy i mieszamy delikatnie z masą serową.
Blachę wykładamy papierem, rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim blachę, tak aby zachodziło trochę na boki blachy. Wykładamy masę serową. Pieczemy godzinę w 180 stopniach.
Masa śmietanowa:
Śmietanę ubijamy z cukrem. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie (wg przepisu na opakowaniu) i wystudzoną dodajemy do śmietany. Miksujemy2-3 minuty i wykładamy na wystudzony sernik. Wstawiamy do lodówki chłodzimy. 
Czekoladę ścieramy na tarce i posypujemy wierzch ciasta.
Gotowe!:)

8 komentarzy:

  1. Droga Czerwona Porzeczko, jestem zdecydowanie na tak! :D Taaakie ciacho to nawet kalorie można mu wybaczyć. Świetny deser! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że można ;) Od czasu do czasu trochę słodkości nie zaszkodzi ;)
      Pozdrawiam serdecznie ;)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Wygląda i smakuje :) Warto spróbować, to jedno z lepszych ciast jakie miałam okazję robić ;)

      Usuń
  3. serniczek rewelacja :) polecam lepszego nie jadłam na Nowy Rok powtórka

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly