Ciasto Mrówka
Witajcie po długiej przerwie! :)
Na dobry początek mam do zaproponowania nieco pracochłonne, ale za to pyszne ciasto- Mrówka.
Przepis podpatrzyłam na blogu Cukrem i Miodem, nieco go zmodyfikowałam.
Zanim przystąpicie do robienia doczytajcie przepis do końca- pozwoli Wam to zaoszczędzić trochę czasu ;)
Blaszka 22x33cm
Składniki:
- Biszkopt:
- 4 jajka +2 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- Piana makowa:
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- szklanka maku
- 100g wiórków kokosowych
- Piana kokosowa:
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 200g wiórków kokosowych
- Masa budyniowa:
- 8 żółtek
- 3 i 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek cukru
- cukier waniliowy
- 320g miękkiego masła
- Dodatkowo:
- pół słoika dżemu z czarnej porzeczki
- pół tabliczki czekolady
Najpierw warto podzielić jajka, które będą nam potrzebne do poszczególnych części ciasta.
Następnie przygotowujemy budyń do masy- do rondelka wlewamy 2 szklanki mleka, dodajemy cukier i cukier waniliowy, stawiamy na gaz i doprowadzamy do wrzenia. Żółtka mieszamy z 1,5 szklanki zimnego mleka oraz z mąką pszenną i mąką ziemniaczaną, tak aby nie było grudek. Gdy mleko w rondelku się zagotuje, wlewamy do niego niewielkim strumieniem mieszaninę mleka, jajek i mąki, ciągle mieszając. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Studzimy.
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z łyżeczką proszku do pieczenia i odstawiamy. Do białek dodajemy szczyptę soli, ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, ubijamy. Na koniec dodajemy mąkę i żółtka, delikatnie mieszamy łyżką. Wykładamy na blachę i pieczemy 25 minut w 180 stopniach.
Piana makowa:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i jeszcze trochę ubijamy, aż piana będzie lśniąca i puszysta. Dodajemy mak i wiórki kokosowe, mieszamy łyżką. Wykładamy na blachę i pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
Piana kokosowa:
Białka ubijamy z cukrem tak jak w pianie makowej. Dodajemy wiórki, mieszamy i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.
Wszystkie blaty odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy masę. Masło ucieramy mikserem na puch. Następnie stopniowo dodajemy wystudzony budyń, cały czas miksując.
Masę dzielimy na 3 części- dwie większe, które będą pomiędzy blatami ciasta i jedną mniejszą do posmarowania wierzchu ciasta.
Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Przełożenie ciasta:
Układamy kolejno:
Biszkopt
Dżem
1/3 masy budyniowej
Piana makowa
1/3 masy budyniowej
Piana kokosowa
Masa budyniowa
Czekolada
Jakie wysokie;]
OdpowiedzUsuńŚwietny post! ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
___________
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Mniam, ciasto wygląda wspaniale, świetnie skomponowane smaki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie za miłe komentarze!:) Ściskam mocno!:)
OdpowiedzUsuńWygląda imponującą i smacznie :-) moje dzieci i ja uwielbiamy kokos więc na niedziele będzie jak znalazł.
OdpowiedzUsuńWitam ! Ciasto wygląda obłędnie i mam zamiar go wypróbować..ale mam pytanie czy do piany kokosowej nie trzeba dodać trochę mąki ?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Aneta :-)
Witaj Aneto ;) Nie, nie trzeba mąki. Piana wyszła mi grubości około 1-1,5cm, a jak poskładałam ciasto to i tak dosyć wysokie wyszło ;)
UsuńTylko uważaj przy przekładaniu, bo te piany są strasznie delikatne i łatwo się łamią ;)
Mam nadzieję, że będzie Ci smakowało ;)
mogę poprosić o wymiary blaszki, ponieważ chcę aby wyszło też takie wysokie. :) Wygląda tak obłędnie, że wiem co będę robiła w wekeend :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBlaszka 22x33cm ;) Mam nadzieję, że posmakuje ;) Pozdrawiam również!:)
UsuńPlacek super ekstra :-) wczoraj robiłam i dziś już prawie go nie ma ;-) To jest teraz mój faworyt wśród placków :-D
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! ;) Pozdrawiam!:)
Usuń