Ajvar- bałkański przysmak

Ajvar  to lekko pikantna pasta warzywna, pochodząca z kuchni serbskiej. To moja pierwsza przygoda z przetworami, a do zrobienia ajvaru zachęciło mnie to, że jest zrobiony z pieczonych warzyw.
Muszę przyznać, że jest wyśmienity!;)
Można użyć go jako bazę sosów paprykowych, jako dodatek do mięs z grilla lub po prostu do kanapek.
Przepis pochodzi z bloga OlgaSmile, ale zmniejszyłam proporcje o połowę. Wyszło mi 4 nieduże słoiczki (po około 200-300 ml).


Składniki:
  • 1 kg papryki czerwonej
  • 1 duży bakłażan
  • 3 pomidory
  • 2 niewielkie cebule lub jedna duża
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 ostra papryczka
  • 1,5 łyżki octu
  • 3 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżka soli
  • 30 ml oleju
  • opcjonalnie 1-1,5 łyżki cukru  jeśli papryka jest niedostatecznie słodka
Wykonanie:

Z papryki usuwamy gniazda nasienne, kroimy na pół, układamy na blasze i pieczemy w temperaturze 180 stopni, aż na skórce pojawią się czarne plamy. Wtedy wyjmujemy paprykę z piekarnika i wkładamy na 20 minut do woreczków foliowych. Po tym czasie zdejmujemy z nich skórkę.
Bakłażana kroimy w plasterki i delikatnie solimy, odstawiamy na 15 minut. Gdy puści wodę, myjemy go dokładnie, odciskamy nadmiar wody, układamy na blasze i pieczemy w 180 stopniach, aż się zarumieni- u mnie około 1 godziny.
Cebulę i czosnek siekamy drobno i smażymy na odrobinie oleju. Z pomidorów zdejmujemy skórkę i dusimy na niewielkim ogniu, papryczkę siekamy drobno i dodajemy do pomidorów. Wszystkie warzywa dodajemy do pomidorów, blendujemy. Następnie dodajemy przyprawy, ocet oraz olej i dusimy razem około 30 minut.
Pasta powinna być lekko słodkawa, jeśli nie jest należy dodać cukier.
Gorącą pastę nakładamy do słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy 15-20 minut.

SMACZNEGO!!! :)
Warzywa psiankowate 2014

Komentarze

  1. Ja zrobiłam w tym roku lutenicę, zastanawiam się też nad ajvarem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja muszę poczytać o lutenice, bo dziś dopiero zobaczyłam, że coś takiego w ogóle jest- ciągle się uczę :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty