Ajvar- bałkański przysmak
Ajvar to lekko pikantna pasta warzywna, pochodząca z kuchni serbskiej. To moja pierwsza przygoda z przetworami, a do zrobienia ajvaru zachęciło mnie to, że jest zrobiony z pieczonych warzyw.
Muszę przyznać, że jest wyśmienity!;)
Przepis pochodzi z bloga OlgaSmile, ale zmniejszyłam proporcje o połowę. Wyszło mi 4 nieduże słoiczki (po około 200-300 ml).
Składniki:
- 1 kg papryki czerwonej
- 1 duży bakłażan
- 3 pomidory
- 2 niewielkie cebule lub jedna duża
- 4 ząbki czosnku
- 1 ostra papryczka
- 1,5 łyżki octu
- 3 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżka soli
- 30 ml oleju
- opcjonalnie 1-1,5 łyżki cukru jeśli papryka jest niedostatecznie słodka
Z papryki usuwamy gniazda nasienne, kroimy na pół, układamy na blasze i pieczemy w temperaturze 180 stopni, aż na skórce pojawią się czarne plamy. Wtedy wyjmujemy paprykę z piekarnika i wkładamy na 20 minut do woreczków foliowych. Po tym czasie zdejmujemy z nich skórkę.
Bakłażana kroimy w plasterki i delikatnie solimy, odstawiamy na 15 minut. Gdy puści wodę, myjemy go dokładnie, odciskamy nadmiar wody, układamy na blasze i pieczemy w 180 stopniach, aż się zarumieni- u mnie około 1 godziny.
Cebulę i czosnek siekamy drobno i smażymy na odrobinie oleju. Z pomidorów zdejmujemy skórkę i dusimy na niewielkim ogniu, papryczkę siekamy drobno i dodajemy do pomidorów. Wszystkie warzywa dodajemy do pomidorów, blendujemy. Następnie dodajemy przyprawy, ocet oraz olej i dusimy razem około 30 minut.
Pasta powinna być lekko słodkawa, jeśli nie jest należy dodać cukier.
Gorącą pastę nakładamy do słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy 15-20 minut.
SMACZNEGO!!! :)
Ja zrobiłam w tym roku lutenicę, zastanawiam się też nad ajvarem.
OdpowiedzUsuńJa muszę poczytać o lutenice, bo dziś dopiero zobaczyłam, że coś takiego w ogóle jest- ciągle się uczę :)
Usuń