wtorek, 16 września 2014

Zupa z pieczonych warzyw

Aromatyczna, rozgrzewająca, o wyjątkowym smaku... nie wiem jak jeszcze można ją opisać :)
Jest to jedna z najlepszych zup- kremów, jakie jadłam! :)
Musicie koniecznie spróbować ;)
Polecam :)
Składniki:
  • 1,5 litra bulionu
  • 1 duża cukinia lub 2 małe
  • 4 pomidory
  • 2 czerwone papryki
  • 1 marchewka
  • sól, pieprz ziołowy
  • papryka słodka
  • ulubione zioła: oregano, zioła prowansalskie, bazylia (możecie wybierać)
  • czosnek granulowany 
  • przyprawa do ziemniaków
Cukinię kroimy w talarki, marchewkę kroimy na mniejsze cząstki, układamy na blasze, posypujemy przyprawą do ziemniaków i pieczemy w 200 stopniach, aż się zarumienią i zmiękną. Z papryki wyciągamy gniazda nasienne, kroimy na pół i również pieczemy w 200 stopniach, aż pojawią się na niej czarne plamy. Następnie wkładamy do woreczka foliowego na 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy z niej skórkę. Razem z papryką możemy upiec pomidory, kroimy je na ósemki i posypujemy przyprawą, delikatnie podpiekamy.
Wszystkie warzywa wrzucamy do gotującego się bulionu i gotujemy razem 30-40 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i resztą przypraw. Blendujemy i doprawiamy w razie potrzeby.

Jeśli chcecie, możecie zupę zabielić śmietaną, ja jednak tego nie robiłam. :)

SMACZNEGO!!! :)

3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję, bardzo mnie to cieszy, że chociaż trochę na zdjęciu udało mi się przemycić tej pyszności ;) Pozdrawiam!:)

      Usuń
  2. wszelkie zupy krem są po prostu wyśmienite! ;)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly