Omlet Cesarski - Kaiserschmarren
Pyszny omlet, na puszystym, delikatnym cieście to wspaniały pomysł na śniadanie. Można je podać z cukrem pudrem i rodzynkami lub z ulubionym dżemem.
Przepis pochodzi ze strony Wielkie Żarcie.
Z przepisu wyjdą nam 2 omlety średniej wielkości.
Składniki:- 3/4 szklanki mąki pszennej
- szklanka mleka
- 2,5 łyżki cukru
- 2 żółtka
- 2 białka
- szczypta soli
- rodzynki
- cukier puder
- masło do smażenia
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Mąkę, mleko, cukier, żółtka i rodzynki mieszamy razem, aż powstanie jednolita masa. Następnie delikatnie mieszamy wszystko z pianą białkową. Ciasto powinno być dość luźne, gdyż zgęstnieje podczas smażenia. Na teflonowej patelni rozpuszczamy masło, wylewamy połowę ciasta i smażymy z dwóch stron na złoty kolor.
Posypujemy cukrem pudrem i możemy wcinać ;)
SMACZNEGO!!! :)
Bardzo lubię ten omlet :)
OdpowiedzUsuń