wtorek, 2 września 2014

Omlet Cesarski - Kaiserschmarren

Pyszny omlet, na puszystym, delikatnym cieście to wspaniały pomysł na śniadanie. Można je podać z cukrem pudrem i rodzynkami lub z ulubionym dżemem.
Przepis pochodzi ze strony Wielkie Żarcie.
 Z przepisu wyjdą nam 2 omlety średniej wielkości.
Polecam! :)
Składniki:
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • 2,5 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • rodzynki
  • cukier puder
  • masło do smażenia
Wykonanie:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Mąkę, mleko, cukier, żółtka i rodzynki mieszamy razem, aż powstanie jednolita masa. Następnie delikatnie mieszamy wszystko z pianą białkową. Ciasto powinno być dość luźne, gdyż zgęstnieje podczas smażenia. Na teflonowej patelni rozpuszczamy masło, wylewamy połowę ciasta i smażymy z dwóch stron na złoty kolor.
Posypujemy cukrem pudrem i możemy wcinać ;)

SMACZNEGO!!! :) 

1 komentarz:

Printfriendly