Pasztet z cukinii
Pierwsza myśl- jak to pasztet bez mięsa? Druga- z cukinią to może się udać! ;)
Pasztet jest pyszny, pachnący a co najważniejsze lekki i nietłusty.
Mówię Wam PYCHA!
Spróbujcie koniecznie! :)
Spróbujcie koniecznie! :)
Blaszka 11x23cm.
Składniki:
- 2 szklanki startej cukinii
- 2 małe marchewki
- cebula
- 175g sera żółtego
- 2 jajka
- 2 szklanki bułki tartej
- 1/3 szklanki oleju
- 1 i 1/3 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, zasypujemy solą i odstawiamy na 15 minut. Marchew ścieramy na drobnej tarce, ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, a cebulę siekamy drobno. Cukinię odciskamy z nadmiaru wody. Mieszamy z pozostałymi warzywami i serem. Dodajemy jajka, bułkę tartą, olej oraz przyprawy. Wszystko razem mieszamy. Masę wyrabiamy, aż składniki dokładnie się połączą. Przekładamy do formy keksowej przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez pół godziny tak aby wierzch się ładnie zarumienił.
SMACZNEGO!!! ;)
Pyszny pasztet, też mam w planach taki zrobić :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis, zabieram do siebie ;-)
OdpowiedzUsuńz przyjemnością przetestuję!
OdpowiedzUsuń