niedziela, 7 września 2014

Pasztet z cukinii

Pierwsza myśl- jak to pasztet bez mięsa? Druga- z cukinią to może się udać! ;)
Pasztet jest pyszny, pachnący a co najważniejsze lekki i nietłusty.
Mówię Wam PYCHA!
Spróbujcie koniecznie! :)
Przepis pochodzi ze strony Gotuj z Cukiereczkiem.
Blaszka 11x23cm.
Składniki:
  • 2 szklanki startej cukinii
  • 2 małe marchewki
  • cebula
  • 175g sera żółtego
  • 2 jajka
  • 2 szklanki bułki tartej
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 i 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
 Wykonanie:
Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, zasypujemy solą i odstawiamy na 15 minut. Marchew ścieramy na drobnej tarce, ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, a cebulę siekamy drobno. Cukinię odciskamy z nadmiaru wody. Mieszamy z pozostałymi warzywami i serem. Dodajemy jajka, bułkę tartą, olej oraz przyprawy. Wszystko razem mieszamy. Masę wyrabiamy, aż składniki dokładnie się połączą. Przekładamy do formy keksowej przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez pół godziny tak aby wierzch się ładnie zarumienił.

SMACZNEGO!!! ;)

3 komentarze:

  1. Pyszny pasztet, też mam w planach taki zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis, zabieram do siebie ;-)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly