środa, 10 września 2014

Puree z dyni

Moje pierwsze podejście do dyni ;) 
Rok temu widziałam mnóstwo przepisów z dynią i byłam strasznie ciekawa jak smakują. W tym roku przywiozłam sobie piękną dynię od babci z ogródka i zapakowałam ją na początek do słoików. 
Takie puree można użyć do różnych celów- ciasto, sernik, zupa i wiele innych, także zachęcam ;)


Składniki:
  • dynia
Wykonanie:

Dynię myjemy, usuwamy środek z pestkami. Resztę dyni wraz ze skórką kroimy na mniejsze części i układamy na blasze. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Dynia powinna być na tyle miękka, aby z łatwością wchodził w nią widelec. Po wyjęciu z piekarnika czekamy, aż dynia trochę wystygnie i oddzielamy skórkę od miąższu. Miąższ blendujemy. Przekładamy do słoików. Pasteryzujemy 20 minut.

GOTOWE! ;)

3 komentarze:

  1. TAK! muszę właśnie zrobić taki zapas na całą zimę! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magdalena, a co robiłaś z takiego puree?;) bo ja zbieram akurat pomysły :)

      Usuń
  2. Ja jutro zabieram się za dynię - to będzie mój pierwszy raz, więc mam nadzieję, że będzie smakowało. Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly