Puree z dyni
Moje pierwsze podejście do dyni ;)
Rok temu widziałam mnóstwo przepisów z dynią i byłam strasznie ciekawa jak smakują. W tym roku przywiozłam sobie piękną dynię od babci z ogródka i zapakowałam ją na początek do słoików.
Składniki:
- dynia
Dynię myjemy, usuwamy środek z pestkami. Resztę dyni wraz ze skórką kroimy na mniejsze części i układamy na blasze. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Dynia powinna być na tyle miękka, aby z łatwością wchodził w nią widelec. Po wyjęciu z piekarnika czekamy, aż dynia trochę wystygnie i oddzielamy skórkę od miąższu. Miąższ blendujemy. Przekładamy do słoików. Pasteryzujemy 20 minut.
GOTOWE! ;)
TAK! muszę właśnie zrobić taki zapas na całą zimę! :)
OdpowiedzUsuńMagdalena, a co robiłaś z takiego puree?;) bo ja zbieram akurat pomysły :)
UsuńJa jutro zabieram się za dynię - to będzie mój pierwszy raz, więc mam nadzieję, że będzie smakowało. Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuń