Salsa meksykańska na zimę
Salsa meksykańska to delikatnie słodko-pikantny sos na bazie pomidorów, który możemy użyć do różnego rodzaju mięs, tortilli, burgerów, czy nachos'ów.
Przepis znalazłam na stronie Filozofia Smaku.
Składniki:
- 1,5 kg pomidorów
- 3 papryki (u mnie dwie czerwone i jedna żółta)
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 2 papryczki chili
- 4 ząbki czosnku drobno posiekane
- 6 łyżek octu z czerwonego wina
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- pół łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżka cukru
- sól do smaku
Pomidory sparzamy i zdejmujemy skórkę. Kroimy na mniejsze części i wrzucamy do garnka. Podgrzewamy. Cebulę i czosnek podsmażamy na odrobinie oleju. Papryczki chili siekamy drobno, podsmażamy razem z cebulą. Papryki kroimy w drobną kostkę. Zawartość patelni oraz papryki wrzucamy do pomidorów, dodajemy ocet i cukier. Dusimy razem około 60 minut. Następnie dodajemy przyprawy.
Salsę przekładamy do słoików, zamykamy i pasteryzujemy 20 minut.
SMACZNEGO!!! ;)
Podoba mi się ten przepis, może też zrobię taką salsę. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji :)
OdpowiedzUsuń