piątek, 5 września 2014

Salsa meksykańska na zimę

Salsa meksykańska to delikatnie słodko-pikantny sos na bazie pomidorów, który możemy użyć do różnego rodzaju mięs, tortilli, burgerów, czy  nachos'ów.
Przepis znalazłam na stronie Filozofia Smaku.
Polecam!:)
Składniki:
  • 1,5 kg pomidorów
  • 3 papryki (u mnie dwie czerwone i jedna żółta)
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 2 papryczki chili
  • 4 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 6 łyżek octu z czerwonego wina
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka słodkiej  papryki w proszku
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżka cukru
  • sól do smaku
Wykonanie:
Pomidory sparzamy i zdejmujemy skórkę. Kroimy na mniejsze części i wrzucamy do garnka. Podgrzewamy. Cebulę i czosnek podsmażamy na odrobinie oleju. Papryczki chili siekamy drobno, podsmażamy razem z cebulą. Papryki kroimy w drobną kostkę. Zawartość patelni oraz papryki wrzucamy do pomidorów, dodajemy ocet i cukier. Dusimy razem około 60 minut. Następnie dodajemy przyprawy.
Salsę przekładamy do słoików, zamykamy i pasteryzujemy 20 minut.

SMACZNEGO!!! ;)

 Warzywa psiankowate 2014

1 komentarz:

  1. Podoba mi się ten przepis, może też zrobię taką salsę. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly