Sos pomidorowo-paprykowy

Mój kochany tatuś kupił mi 30 kg pomidorów na przetwory, stąd na blogu pojawi się kilka postów na temat przecierów i sosów na bazie pomidorów. ;)
Często w zimie robię sosy do makaronu, więc pomyślałam, że zamiast kupować gotowe przeciery, zrobię swój, bez konserwantów.
Wyszedł pyszny, nie mogłam się oprzeć, żeby nie podjadać prosto z garnka ;)
Przepis pochodzi ze strony www.chleby.info.
Z podanej porcji wychodzi 11 słoików po 0,5 litra- ja zrobiłam połowę porcji ;)
Składniki:
  • 2 kg pomidorów
  • 1 kg cebuli
  • 1,5 kg czerwonej papryki
  • 1 kg marchewki
  • 0,5 szklanki octu
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 3 płaskie łyżki soli
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 5 liści laurowych
 Wykonanie:
Pomidory sparzamy i zdejmujemy skórkę, kroimy na mniejsze części i wrzucamy do garnka. Dusimy. Z papryki usuwamy gniazda nasienne, układamy na blasze i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach do czasu, aż powstaną czarne plamy. Wyjmujemy z piekarnika, wkładamy do woreczków foliowych i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie możemy zdjąć skórkę i pokroić ją na mniejsze części. Jeśli skórka z papryki Wam nie przeszkadza, możecie pominąć ten etap. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na odrobinie oleju. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie warzywa wrzucamy do pomidorów i dusimy razem około 30 minut. Następnie dodajemy ocet, olej i przyprawy. Dusimy, aż zredukuje się nadmiar wody. Czas duszenia zależy od konsystencji jaką chcecie uzyskać. Mi zajęło to około 2,5 godziny na niewielkim ogniu.
Po tym czasie sos przekładamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy około 15 minut, odstawiamy do góry dnem i czekamy aż sos wystygnie. 

GOTOWE!:)
Warzywa psiankowate 2014

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty