Sos słodko- kwaśny
Jeśli lubicie sosy do makaronu musicie koniecznie go wypróbować. Cukinia fajnie komponuje się z pomidorami i papryką, a do tego jej żółty kolor będzie przypominał Wam o ciepłym lecie ;)
Przepis pochodzi ze strony In My Coffee Kitchen, zmniejszyłam proporcje o połowę. Dodałam też swoje modyfikacje.
Z tej porcji wyszło mi 5 słoików po około 300ml.
Składniki:
- 0,5kg czerwonej papryki
- 0,5kg cebuli
- 1,5kg cukinii (ja użyłam żółtej)
- 2 słoiczki koncentratu pomidorowego- ja zamiast koncentratu użyłam 6 wazowych łyżek przecieru pomidorowego własnej roboty
- 3/4 szklanki octu (ja dałam ciut mniej)
- 250g cukru
- pół łyżki słodkiej papryki w proszku
- pół łyżki ostrej papryki w proszku
- pół łyżki curry
- sól, pieprz
- pół łyżki suszonej bazylii
Cukinię kroimy w kostkę, paprykę w paseczki, a cebulę w piórka, mieszamy razem i zasypujemy 1,5 łyżki soli. Odstawiamy na noc. Następnego dnia z octu i cukru gotujemy zalewę. Nadmiar wody odsączamy z warzyw, wkładamy je do garnka i zalewamy gorącą zalewą. Dodajemy koncentrat i przyprawy, dusimy 40-50 minut. Gorący sos nakładamy do słoików. Zamykamy słoiki i pasteryzujemy 15 minut.
GOTOWE!:)
Idealny do chińszczyzny i nie tylko ;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna propozycja :-) zapisuje :-)
OdpowiedzUsuńTeż robię taki sos na zimę, pyszny jest :)
OdpowiedzUsuń