piątek, 5 września 2014

Sos słodko- kwaśny

Jeśli lubicie sosy do makaronu musicie koniecznie go wypróbować. Cukinia fajnie komponuje się z pomidorami i papryką, a do tego jej żółty kolor będzie przypominał Wam o ciepłym lecie ;)
Przepis pochodzi ze strony In My Coffee Kitchen, zmniejszyłam proporcje o połowę. Dodałam też swoje modyfikacje.
Z tej porcji wyszło mi 5 słoików po około 300ml.
Składniki:
  • 0,5kg czerwonej papryki
  • 0,5kg cebuli
  • 1,5kg cukinii (ja użyłam żółtej)
  • 2 słoiczki koncentratu pomidorowego- ja zamiast koncentratu użyłam 6 wazowych łyżek przecieru pomidorowego własnej roboty
  • 3/4 szklanki octu (ja dałam ciut mniej)
  • 250g cukru
  • pół łyżki słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżki ostrej papryki w proszku
  • pół łyżki curry
  • sól, pieprz
  • pół łyżki suszonej bazylii
 Wykonanie:
Cukinię kroimy w kostkę, paprykę w paseczki, a cebulę w piórka, mieszamy razem i zasypujemy 1,5 łyżki soli. Odstawiamy na noc. Następnego dnia z octu i cukru gotujemy zalewę. Nadmiar wody odsączamy z warzyw, wkładamy je do garnka i zalewamy gorącą zalewą. Dodajemy koncentrat i przyprawy, dusimy 40-50 minut. Gorący sos nakładamy do słoików. Zamykamy słoiki i pasteryzujemy 15 minut.

GOTOWE!:)

 Warzywa psiankowate 2014

3 komentarze:

  1. Idealny do chińszczyzny i nie tylko ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajna propozycja :-) zapisuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też robię taki sos na zimę, pyszny jest :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly