sobota, 20 września 2014

Suszone pomidory

Świetny dodatek do kanapek, sałatek i najróżniejszych dań. Niestety, proces suszenia trwa dość długo, ale myślę, że warto spróbować zrobić chociaż kilka słoików ;)
Do suszenia najlepiej użyć pomidorów niedużych i mięsistych, np. Lima.
Korzystałam z przepisy mojej imienniczki, która prowadzi bloga Marta Gotuje.
Z mojej porcji wyszło mi 4 średniej wielkości słoiki pomidorów.

 Składniki:
  • 3 kg pomidorów 
  • kilka dużych ząbków czosnku 
  • zioła – rozmaryn, oregano, bazylia 
  • sól 
  • pieprz czarny mielony 
  • ocet balsamiczny 
  • olej rzepakowy 
Pomidory kroimy wzdłuż na połówki. Układamy ciasno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wyszło mi dwie blaszki.) Oprószamy solą, pieprzem, ziołami, skrapiamy octem balsamicznym i odrobiną oleju. 
Blachy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni, ustawiamy termoobieg i uchylamy lekko drzwiczki wkładając w szparę drewnianą łyżkę. Po godzinie, na każdym pomidorze układamy plasterek czosnku, zmniejszamy temperaturę do 70 stopni i suszymy dalej.

Suszenie trwa dość długo, mi z przerwami zajęło to 2 dni- co kilka godzin zamieniałam blaszki miejscami w piekarniku. Pomidory są gotowe, kiedy są wysuszone, ale elastyczne, nie mogą być wysuszone na chipsy ;)

Pomidory przekładamy do słoików. Olej podgrzewamy i zalewamy nim pomidory. Uważajcie, żeby się nie poparzyć! Olej powinien przykrywać pomidory. Mieszamy łyżką, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza, które mogły ukryć się między pomidorami. Zamykamy mocno słoiki i odwracamy do góry dnem.

Tak przygotowane pomidory możemy przechowywać dość długo, najlepiej w chłodnym miejscu.

SMACZNEGO!!! :)

4 komentarze:

  1. Rewelacyjny pomysł. Muszę wypróbować, bo u Nas sezon pomidorowy wciąż trwa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To moje pierwsze takie przetwory i jestem zadowolona, mam nadzieję, że mimo pracy i czasu jakie trzeba włożyć w przygotowanie, Ty też będziesz ;)

      Usuń
  2. Cieszę się, że spodobał ci się mój przepis, suszenie pomidorów rzeczywiście jest czasochłonne ale ich pyszny smak i satysfakcja, że zrobiliśmy je samemu wynagradza nam poświęcony im czas :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo lubię Twoje przepisy, bo zawsze mi się udają ;) Pozdrawiam! ;))

      Usuń

Printfriendly