Szarlotka Królewska
Szarlotka królowała u mnie na weekendowym stole. Zazwyczaj gdy piekę blachę ciasta to jeszcze coś zostaje na "po weekendzie", tym razem nie zostały nawet okruszki ;)
Ciasto jest mięciutkie, wilgotne i rozpływa się w ustach. Pyszności! :)
Taka szarlotka była mi dobrze znana, jeszcze z czasów nie-blogowych, zapomniałam jednak proporcji, więc wspierałam się przepisem z bloga Sweet Dreams, dodając swoje modyfikacje.
Blacha 22x33cm.
Składniki:
- Biszkopt:
- 5 jajek
- szczypta soli
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- Masa jabłkowa:
- 2 kg jabłek
- łyżka cukru
- 1,5 opakowania galaretki pomarańczowej
- Masa śmietanowa:
- 500ml śmietany kremówki 30%
- opakowanie śnieżki do śmietany
- Dodatkowo:
- czekolada do posypania
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek, do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i cukier waniliowy, ubijamy, aż masa będzie błyszcząca. Następnie dodajemy żółtka i obie mąki. Mieszamy delikatnie do połączenia składników. Pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach.
Masa jabłkowa:
Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i ścieramy na tarce jarzynowej. Umieszczamy w garnku, podlewamy odrobiną wody i dusimy od czasu do czasu mieszając. Gdy masa jabłkowa ładnie się zesmaży, zdejmujemy z palnika i dodajemy cukier oraz galaretki, mieszamy do rozpuszczenia galaretek.
Biszkopt kroimy na dwa blaty i przekładamy je gorącą masą jabłkową, zostawiamy niedużą ilość masy do posmarowania wierzchu drugiego blatu biszkoptowego, po to aby masa śmietanowa się lepiej trzymała
Masa śmietanowa:
Kremówkę ubijamy, dodajemy śnieżkę, ubijając jeszcze chwilę, aż nie będzie grudek. Masę wykładamy na wierzch ciasta. Wierzch posypujemy startą czekoladą- wedle gustu mleczną, lub gorzką.
Ciasto zostawiamy do wystygnięcia masy jabłkowej, następnie wstawiamy do lodówki.
Najlepsze jest na następny dzień, gdy masy odpowiednio stężeją.
SMACZNEGO!!! :)
Bardzo ją lubię :) Fajnie Ci wyszła :)
OdpowiedzUsuńIście królewska! Te warstwy są idealne! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie za odwiedziny i miłe słowa :) Pozdrawiam!:)
OdpowiedzUsuńWygląda imponująco :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie. TA galaretkę rozpuścić czy wsypać bezpośrednio do jabłek?
OdpowiedzUsuńWsypać taką w proszku do gorących jabłek i pomieszać, wtedy się rozpuści :)
UsuńZrobiłam według przepisu😀 Pycha! Wieczorem znikł ostatni kawałek😉 Dziękuję za pyszny przepis😘
UsuńCieszę się, że smakowało, pozdrawiam cieplutko!!!:))
UsuńWspaniała szarlotka, pysznie wygląda. Poproszę kawałeczek do kawki :-)
OdpowiedzUsuń