wtorek, 23 września 2014

Szarlotka Królewska

Szarlotka królowała u mnie na weekendowym stole. Zazwyczaj gdy piekę blachę ciasta to jeszcze coś zostaje na "po weekendzie", tym razem nie zostały nawet okruszki ;)
Ciasto jest mięciutkie, wilgotne i rozpływa się w ustach. Pyszności! :)
Taka szarlotka była mi dobrze znana, jeszcze z czasów nie-blogowych, zapomniałam jednak proporcji, więc wspierałam się przepisem z bloga Sweet Dreams, dodając swoje modyfikacje.
Blacha 22x33cm.

Składniki:
  • Biszkopt:
    • 5 jajek
    • szczypta soli
    • pół szklanki mąki pszennej
    • pół szklanki mąki ziemniaczanej
    • łyżeczka proszku do pieczenia
    • 3/4 szklanki cukru
    • cukier waniliowy
  •  Masa jabłkowa:
    • 2 kg jabłek
    • łyżka cukru
    • 1,5 opakowania galaretki pomarańczowej
  •  Masa śmietanowa:
    • 500ml śmietany kremówki 30%
    • opakowanie śnieżki do śmietany
  • Dodatkowo:
    • czekolada do posypania


Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek, do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i cukier waniliowy, ubijamy, aż masa będzie błyszcząca. Następnie dodajemy żółtka i obie mąki. Mieszamy delikatnie do połączenia składników. Pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach.

Masa jabłkowa:
Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i ścieramy na tarce jarzynowej. Umieszczamy w garnku, podlewamy odrobiną wody i dusimy od czasu do czasu mieszając. Gdy masa jabłkowa ładnie się zesmaży, zdejmujemy z palnika i dodajemy cukier oraz galaretki, mieszamy do rozpuszczenia galaretek.
Biszkopt kroimy na dwa blaty i przekładamy je  gorącą masą jabłkową, zostawiamy niedużą ilość masy do posmarowania wierzchu drugiego blatu biszkoptowego, po to aby masa śmietanowa się lepiej trzymała

Masa śmietanowa:
Kremówkę ubijamy, dodajemy śnieżkę, ubijając jeszcze chwilę, aż nie będzie grudek. Masę wykładamy na wierzch ciasta. Wierzch posypujemy startą czekoladą- wedle gustu mleczną, lub gorzką.
Ciasto zostawiamy do wystygnięcia masy jabłkowej, następnie wstawiamy do lodówki.
Najlepsze jest na następny dzień, gdy masy odpowiednio stężeją.

SMACZNEGO!!! :)
Ciacho na widelcu

9 komentarzy:

  1. Bardzo ją lubię :) Fajnie Ci wyszła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Iście królewska! Te warstwy są idealne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję pięknie za odwiedziny i miłe słowa :) Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam pytanie. TA galaretkę rozpuścić czy wsypać bezpośrednio do jabłek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wsypać taką w proszku do gorących jabłek i pomieszać, wtedy się rozpuści :)

      Usuń
    2. Zrobiłam według przepisu😀 Pycha! Wieczorem znikł ostatni kawałek😉 Dziękuję za pyszny przepis😘

      Usuń
    3. Cieszę się, że smakowało, pozdrawiam cieplutko!!!:))

      Usuń
  5. Wspaniała szarlotka, pysznie wygląda. Poproszę kawałeczek do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly