Tarta z kurkami
Kiedy zobaczyłam przepis na tą tartę na blogu Smakowite Jadło wiedziałam, że na pewno kiedyś trafi na mój stół.
Uwielbiam kurki, nadały tarcie wspaniałego smaku ;)
Zamieniłam przepis na ciasto, bo mam już swoje wypróbowane, gdzie ilość wychodzi mi idealnie na moją formę do tarty o średnicy 23cm.
Składniki:
- Ciasto:
- 200g mąki pszennej
- 100g zimnego masła
- płaska łyżeczka soli
- żółtko
- 3 łyżki zimnej wody
- Farsz:
- 200g kurek
- pół opakowania serka Almette o smaku ziołowym
- połowa piersi z kurczaka
- por
- cebula
- 3 jajka
- 100ml śmietanki 30%
- sól, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, tymianek
- olej i masło do smażenia
Ciasto:
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, żółtko,
wodę i rozdrobnione masło. Wyrabiamy ciasto, aż powstanie gładka masa.
Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy je i
przekładamy do lekko natłuszczonej olejem formy. Nakłuwamy widelcem,
aby ciasto nam nie "wstało" i przykrywamy papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 15-20 minut, aż będzie rumiane ale nie mocno spieczone.
Farsz:
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy w ziołach, tymianku, soli i pieprzu. Smażymy na rumiano. Kurki myjemy, dusimy na maśle. Cebulę kroimy w piórka, pora w talarki i dorzucamy do kurek. Dusimy razem do odparowania nadmiaru wody. Wszystko mieszamy razem z kurczakiem.
Jajka, śmietankę i serek miksujemy na jednolitą masę. Mieszamy z farszem (nie podgrzewamy!).
Farsz wykładamy na podpieczone ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 minut, kontrolując czy góra tarty za bardzo się nie spieka.
SMACZNEGO!!!:)
Na pewno była aromatyczna i smaczna :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że smakowało. Pozdrawiam gorąco :)
OdpowiedzUsuń