Kruche Mini- Szarlotki
Szarlotkę kochają wszyscy. Dla mnie to smak dzieciństwa, bez żadnych udziwnień, warstw, mas czy innych dodatków. Po prostu pyszne, kruche ciasto, kwaskowate jabłka i cukier puder ;)
Przepis podpatrzony na Słodkiej Stronie.
Porcja na około 15 małych babeczek.
Polecam! ;)
Składniki:
- Ciasto:
- 200g mąki pszennej
- 100g masła
- 1/3 szklanki cukru
- 2 żółtka
- łyżka śmietany
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- Masa Jabłkowa:
- 1kg jabłek
- cukier
- Dodatkowo:
- tłuszcz do posmarowania foremek (margaryna/ masło)
- cukier puder do posypania
Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach, umieszczamy w rondelku i dusimy, aż powstanie jednolita masa. Masę jabłkową należy dosyć często mieszać, ponieważ może się nam przypalić. Następnie dodajemy cukier do smaku (wedle własnego gustu oraz w zależności od rodzaju jabłek) i dusimy jeszcze trochę. Zdejmujemy z gazu i studzimy.
Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
Chłodzimy przez około pół godziny. Foremki smarujemy dokładnie tłuszczem i wykładamy w nie ciasto, dopasowując je do kształtu foremki. Następnie na ciasto kładziemy masę jabłkową.
Na wierzch babeczek układamy kratkę zrobioną z małych wałeczków z ciasta.
Pieczemy 20-30 minut w 180 stopniach (aż wierzch babeczek będzie ładnie zarumieniony).
Posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!! ;)
Uwielbiam taką wersję szarlotki, prostota jest najlepsza :)
OdpowiedzUsuńJakie piękne, eleganckie, jak z cukierni <3
OdpowiedzUsuńMy też kochamy szarlotki w różnych wersjach :) :)
Serdeczności!!!
Tapenda
ojeeej jak mi miło, dziękuję za komplementy :) ściskam mocno!!!:)
Usuńalez one apetycznie wyglądają
OdpowiedzUsuńDziękuję ;) Mają jeden minus- strasznie szybko znikają :D
Usuń