Sałatka ziemniaczana
Ta sałatka to wina mojej ciekawości. Widziałam tyle przepisów, że po prostu musiałam spróbować ;)
Połączenie zielonego ogórka z ziemniakami i koperkiem to delikatny powiew wiosennej radości. Trzeba jednak przyznać, że sałatka nie jest wcale tak lekka, jak te wiosenne. Powiedziałabym raczej, że bardzo sytna.
Doskonała do potraw mięsnych :)
Składniki:
- 4 ziemniaki
- pół ogórka szklarniowego
- 2 łyżki siekanego koperku
- połówka czerwonej cebuli
- łyżka majonezu
- łyżka jogurtu naturalnego
- pieprz ziołowy, sól
- łyżka octu balsamicznego
Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i gotujemy na niewielkim ogniu, aż będą miękkie. Odcedzamy i studzimy.
Ogórka i cebulę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy.
Z majonezu, jogurtu, octu i przypraw robimy sos. Zalewamy składniki sałatki i mieszamy delikatnie.
Chłodzimy około 1 godzinę przed podaniem.
SMACZNEGO!!! :)
Smaczniejsze są ziemniaki ugotowane w mundurkach.I w obecnosci koperku chyba zbędny jest ocet balsamiczny- on nie ma powiewu świeżości wiosennej :-)
OdpowiedzUsuńLubię ziemniaki w mundurkach, ale tylko te wiosenne i młode, a nie te z grubszą skórą :) Ocet pojawił się ze względu na to, że sałatce potrzeba było czegoś kwaśnego, jakiegoś mocniejszego akcentu, ale to kwestia gustu, przepis można modyfikować dowolnie według własnych upodobań :)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozdrawiam :)
A czy można lepiej dodać ogórka kiszonego? :)
OdpowiedzUsuńŚwieży ogórek nadaje świeżości, ale można też dodać kiszonego :)
Usuń