niedziela, 5 października 2014

Sernik obłędnie kokosowy ;)

Puszysta kokosowa masa serowa, rozpływająca się w ustach, na wierzchu delikatna pianka z kokosem... Ciasto iście anielskie ;)
Przepis wpadł mi do głowy, gdy przeglądałam mój stary zeszyt z przepisami, gdzie znalazłam przepis pod tytułem "Sernik z wiórkami". Dodałam trochę modyfikacji i tak oto powstało moje ciacho ;)
Polecam! ;)
Blacha 24x24cm
Składniki:
  • Kruchy spód:
    • 2 szklanki mąki
    • 3/4 margaryny
    • 2 żółtka
    • 4 łyżki cukru 
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  Masa serowa:
    • 600g sera półtłustego (użyłam takiego w kostkach)
    • 3 żółtka
    • 1 jajko
    • 1 szklanka cukru (cukier proponuje dodawać porcjami i próbować masę w trakcie mieszania)
    • puszka mleka kokosowego ( tylko gęsta część)
    • budyń kokosowy ( albo śmietankowy)
    • 1/4 szklanki mleka 2%
  •  Piana kokosowa:
    • 100g wiórek kokosowych+ odrobina do posypania wierzchu
    • 5 białek
    • 3/4 szklanki cukru pudru
Ze składników na kruchy spód zagniatamy ciasto i chłodzimy pół godziny.  Do sera dodajemy wszystkie składniki i miksujemy blenderem na jednolitą masę. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkujemy i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy masę serową. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wstawiamy ciasto na 40 minut. Po tym czasie białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy wiórki i mieszamy delikatnie łyżką. Pianę wykładamy na upieczony sernik, wyrównujemy, wierzch posypujemy odrobiną wiórek. Ciasto wkładamy ponownie do piekarnika na około 20 minut. Pieczemy aż piana będzie ładnie zarumieniona. Studzimy w blasze, wyjmujemy dopiero jak sernik będzie zimy. Chłodzimy w lodówce.

SMACZNEGO!!! ;)         

5 komentarzy:

  1. przepis zapisuję bo na pewno obłędnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ech !! zjadłabym kawałeczek ,wygląda bardzo kusząco
    Ser i kokosy to niebo dla podniebienia .Delicje
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Obłędnie kokosowy musi obłędnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zachęcam do spróbowania i dziękuję za odwiedziny!:) ściskam mocno!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, pyszny musiał być :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly