czwartek, 9 października 2014

Szynka w miodzie i musztardzie

Bardzo fajne mięsko zarówno do obiadu, jak i na kanapkę. Jeśli lubicie słodko-pikantne smaki, ta szynka jest specjalnie dla Was ;)
Przepis pochodzi z Kuchni Maćka.
Standardowo nie trzymałam się zbyt sztywno przepisu- taka natura ;)
Uwaga! zgodnie z moim przepisem mięso trzeba zamarynować dzień wcześniej!

Składniki:
  • 1kg szynki
  • czubata łyżka musztardy
  • łyżka miodu
  • pieprz ziołowy
  • papryka słodka
  • rozmaryn
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka octu winnego
  • szklanka bulionu
  • olej do smażenia+ 2 łyżki do marynaty
Musztardę, miód, pieprz ziołowy, paprykę słodką, rozmaryn, czosnek i ocet winny mieszamy i dokładnie nacieramy mięso i wkładamy na noc do lodówki.
Następnego dnia mięso lekko podsmażamy na odrobinie oleju. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem. Bulion powinien sięgać do połowy wysokości mięsa. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, pod przykryciem przez 40 minut. Następnie zdejmujemy przykrycie, posypujemy wierzch mięsa ulubionymi przyprawami lub ziołami i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Studzimy na kratce.

SMACZNEGO! ;)

4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie :) Oj na kromeczkę taki plasterek aż sam się prosi :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rzeczywiście apetycznie. Ładnie sfotografowane. Chyba muszę zrobić taką szyneczkę i posmakować jak smakuje. - pozdrawiam Iwona

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo się cieszę i dziękuję za miłe słowa :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly