Szynka w miodzie i musztardzie
Bardzo fajne mięsko zarówno do obiadu, jak i na kanapkę. Jeśli lubicie słodko-pikantne smaki, ta szynka jest specjalnie dla Was ;)
Przepis pochodzi z Kuchni Maćka.
Uwaga! zgodnie z moim przepisem mięso trzeba zamarynować dzień wcześniej!
Składniki:
- 1kg szynki
- czubata łyżka musztardy
- łyżka miodu
- pieprz ziołowy
- papryka słodka
- rozmaryn
- 2 ząbki czosnku
- łyżka octu winnego
- szklanka bulionu
- olej do smażenia+ 2 łyżki do marynaty
Następnego dnia mięso lekko podsmażamy na odrobinie oleju. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem. Bulion powinien sięgać do połowy wysokości mięsa. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, pod przykryciem przez 40 minut. Następnie zdejmujemy przykrycie, posypujemy wierzch mięsa ulubionymi przyprawami lub ziołami i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Studzimy na kratce.
SMACZNEGO! ;)
Wygląda bardzo apetycznie :) Oj na kromeczkę taki plasterek aż sam się prosi :D
OdpowiedzUsuńMa jeden minus, za szybko znika :)
UsuńWygląda rzeczywiście apetycznie. Ładnie sfotografowane. Chyba muszę zrobić taką szyneczkę i posmakować jak smakuje. - pozdrawiam Iwona
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i dziękuję za miłe słowa :)
OdpowiedzUsuń