niedziela, 19 października 2014

Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i warzywami

Bardzo lubię zapiekanki, ze względu na to, że można tam umieścić dowolne składniki. Także można szaleć do woli!:)
Ta jest idealnym połączeniem ostrego farszu ryżowego, delikatnego i aksamitnego sosu serowego oraz aromatycznego kurczaka...
Ech...  
 Szkoda, że smaku nie da się tak idealnie opowiedzieć ;)
Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu :)
Porcja dla 3-4 osób.
Składniki:
  • pierś z kurczaka
  • 2 torebki ryżu
  • nieduży brokuł
  • czerwona papryka
  • 200g pieczarek
  • puszka kukurydzy
  • cebula
  • curry
  • sól, pieprz
  • ostra papryka
  • przyprawa gyros
  • szklanka bulionu
  • szklanka mleka
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • serek topiony śmietankowy (100g)
  • masło do smażenia
  • żółty ser do posypania (opcjonalnie)


Ryż gotujemy 5 minut krócej niż mamy podane na opakowaniu. Studzimy.
Pierś z kurczaka posypujemy curry i przyprawą gyros. Smażymy, ale dość krótko, staramy się nie doprowadzić do nadmiernego zarumienienia mięsa.

Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle. Dodajemy ryż i zalewamy bulionem. Dusimy aż nadmiar wody odparuje, co jakiś czas mieszając, żeby ryż nie przywarł do patelni.

Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy al dente. Pieczarki kroimy na mniejsze części, paprykę w paski. Wszystkie warzywa podsmażamy razem, aby pozbyć się nadmiaru wody.

Ryż mieszamy z warzywami, doprawiamy. Na koniec dodajemy kukurydzę. Warto doprawić ryż trochę ostrzej, ponieważ sos serowy jest dość delikatny w smaku, a zapiekanka mogłaby być nieco mdła.

Sos serowy:
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę, mieszamy. Wlewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia, mieszając od czasu do czasu sos, tak aby nie było grudek. W trakcie podgrzewania sos będzie gęstniał. Na koniec dodajemy serek topiony, mieszamy aż powstanie jednolita masa. Doprawiamy solą i pieprzem.

Ułożenie:
W naczyniu układamy farsz ryżowy, zalewamy go sosem. Na sos układamy kurczaka pokrojonego w plastry
Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
Wierzch można posypać startym żółtym serem.

SMACZNEGO!!!:)

2 komentarze:

  1. Zapiekanka pyszna, naprawdę, zrobiłam dzisiaj i cała Rodzinka wcinała z wielkim smakiem i chwaliła pod niebiosa. Polecam niezdecydowanym . Dla mnie SUPER :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! :) Aż miło czytać takie komentarze :) Pozdrawiam serdecznie :D

      Usuń

Printfriendly