Zapiekanka ziemniaczana z polędwiczką w sosie szpinakowym
Nie zdarzało mi się robić zapiekanek ziemniaczanych, ponieważ zawsze przeszkadzały mi ziemniaki, w których brakowało mi chrupkości i smaku. Dlatego postanowiłam przygotować swoją wersję zapiekanki ze złotymi, chrupiącymi ziemniaczkami ;)
Składniki:
- polędwiczka wieprzowa
- pół słoiczka pomidorów suszonych
- kilogram ziemniaków
- 150g rozdrobnionego szpinaku
- 3 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki masła
- łyżka mąki
- 1,5 szklanki bulionu
- czosnek
- przyprawy: rozmaryn, pieprz, sól
- musztarda do marynaty
Polędwiczkę wieprzową marynujemy jeden dzień wcześniej z musztardą, 2-3 ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Zostawiamy na noc.
Następnego dnia mięso kroimy na plastry i podsmażamy. Po podsmażeniu kroimy w kostkę, dodajemy pokrojone suszone pomidory, przyprawy i mieszamy.
Ziemniaki kroimy na dość cienkie plasterki i pieczemy w 180 stopniach, na termoobiegu, aż lekko się zarumienią.
Szpinak podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy mąkę, mieszamy. Dolewamy bulion. Gotujemy kilka minut, mieszając. Dodajemy śmietanę i szpinak.
Układamy w blaszce lub naczyniu żaroodpornym: na dole mięso z pomidorami, polewamy sosem. Na wierzch układamy podpieczone ziemniaki.
Zapiekamy kilkanaście minut.
SMACZNEGO! ;)
Super pomysł zrobić wszystko oddzielnie i tylko zapiec razem :) Polędwiczki musiały być pycha :)
OdpowiedzUsuńOj były ;) To chyba jedno z moich ulubionych mięs ;)
UsuńWyglądają jak lays Max,czyli super wyglądają. :D
OdpowiedzUsuńHa! nie pomyślałam nawet o tym ;D ale rzeczywiście :)
UsuńSwietny przepis. Dzis zrobilam. Mocno uproscilam bo wszystko dalam razem i dusilam pod przykryciem. Ziemniaczki byly po prostu ugotowane osobno a i tak bylo pyszne. Moja roczna coreczka tez posmakowala i domagala sie wiecej!
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :) Pozdrawiam !:) Uściski dla maluszka!:))
Usuń