Ciasto Czarna Owca ;)
Najpierw długo myślałam nad ciastem, potem nad samą nazwą ;)
Ale w końcu jest! Puchate jak owieczka, ale... czarna :P
Ciasto zostało złożone z kilku przepisów, które już kiedyś pojawiły się na blogu- taki mieszaniec- przekładaniec. Ciasto kakaowe pochodzi z przepisu na Kostkę Wiśniową Pani Doroty Świątkowskiej.
Masa natomiast to jedna z moich ulubionych mas do ciast, ponieważ jeszcze nigdy mnie nie zawiodła ;) Jest nie za bardzo słodka, a przy tym wspaniale kremowa.
Blacha 22x33cm.
- Ciasto kakaowe:
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- pół szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
- 5 jajek
- pół szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- Krem:
- masło 200g
- 1/2 litra mleka
- 2 żółtka
- 6 łyżek cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy
- Dodatkowo:
- pół słoiczka kwaśnego dżemu porzeczkowego
- prażone orzeszki ziemne
Zaczynamy od ugotowania budyniu do kremu-
z pół litra mleka odlewamy pół szklanki, resztę zagotowujemy z cukrem i
cukrem waniliowym. Do pozostawionego mleka dodajemy żółtka, i obie
mąki, mieszamy tak, żeby nie było grudek. Gdy mleko w garnku będzie się
gotowało, wlewamy mieszaninę, dokładnie mieszamy aż do zagotowania. Mamy
budyń, który odstawiamy do schłodzenia.
Ciasto kakaowe:
Olej, wodę, szklankę cukru i 3 łyżki kakao umieszczamy w garnuszku
i gotujemy, aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy z palnika i studzimy.
Uwaga!
Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubijamy na
sztywną pianę, następnie dodając stopniowo cukier, nadal ubijamy. Dodajemy
żółtka, ubijamy, aż powstanie kremowa pianka. Wlewamy wystudzoną mieszankę
kakaową z garnuszka, mieszamy delikatnie łyżką, aż powstanie gładka masa. Na
koniec dodajemy wszystkie suche składniki, mieszamy dokładnie łyżką.
Blachę
wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180
stopni przez 40 minut ( do suchego patyczka). Studzimy. Kroimy na 2 części (2
blaty).
Krem:
masło ucieramy mikserem na puch, następnie dodajemy po łyżce budyniu ugotowanego wcześniej. Miksujemy, aż powstanie gładki krem.
Przełożenie ciasta:
blat kakaowy
cienka warstwa dżemu
masa
blat kakaowy
cienka warstwa dżemu
cienka warstwa masy
pokruszone prażone orzechy
Ciasto należy schłodzić w lodówce kilka godzin.
SMACZNEGO!!! :)
Pycha ciacho:)
OdpowiedzUsuńMieszaniec - przekładaniec, ale cudownie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńOch, to dobrze :) cieszę się, że się podoba!:)
UsuńWiadomo z czym lub kim kojarzy się czarna owca ale jak widać nie słusznie i nie od razu słowa oznaczają to samo – jak zresztą widać na zdjęciu – wygląda przepysznie i dlatego szkoda ze jest tylko jeden kawałek :)
OdpowiedzUsuńCiacho rozeszło się tak szybko, że dobrze, że udało mi się uchronić jeden kawałek do zdjęcia :)
UsuńDziękuje za odwiedziny i pozdrawiam!:)
Własnie zabieram się za robienie tego ciacha :) Tylko takie małe pytanie - jeśli chodzi o cukier wanilinowy, to ile go dajesz, bo są opakowania o różnej gramaturze ;) Ja w domu mam Dr. Oetkera 16 g. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńU mnie zawsze cukier waniliowy to ten o gramaturze 16g :) Ale postaram się bardziej precyzyjnie pisać przepisy:) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńRewelacyjny przepis. Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńAle fajna nazwa. A ciasto też wygląda pycha.
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny:)) pozdrawiam!!:)
OdpowiedzUsuńzaraz wyprobuje
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
Usuńmałe zapytanie czy ciasto przed przełożenie czyś się nasącza ?
OdpowiedzUsuńJa nie nasączałam. Wydaje mi się, że nie trzeba go nasączać, ponieważ ciasto jest dość wilgotne, plus dżem nadaje wilgotności.
UsuńPozdrawiam!:)
Ale apetycznie wygląda. Zabieram się za robienie. Przepis trochę podobny do ulepszonego przeze mnie przepisu na metrowca (do kremu dodaję spirytus). Dziękuję za inspirację na ciasto na Dzień Kobiet. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :) Mój przepis też trochę kombinowany ;) Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego:)
UsuńWyłowiłam ten przepis z fb,spróbuję nawet dzisiaj go zrobić ,dżem porzeczkowy zastąpię mirabelką,wieczorem napiszę,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCzekam w takim razie na rezultaty! :))
Usuńprezentuje się super :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie spisuję składniki i robię te ciasto dziś.
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasta tutaj i blog
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :) Pozdrawiam
UsuńA czy orzeszki moga byc solone?
OdpowiedzUsuńMyślę, że mogą :) wtedy ciasto nabierze ciekawego smaku :)
UsuńJaki rozmiar blachy ?
OdpowiedzUsuń22x33 cm
Usuńwitam właśnie robię Pani ciasto i choć trzymałam się przepisu to ilość ciasta wyszła mi na większą blachę :D (okolo 40cm na 28/30cm) jutro męża urodziny a jestem nowicjuszką w pieczeniu ciast, a ten przepis robiło się sprawnie, na wierzch dodam orzechów laskowych (nie miałam innych), jutro pochwalę się efektem pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCieszę się że wszystko wyszło jak trzeba!;) Czekam na efekty ;)
UsuńCiasto dobre.wyszlo takie jak na zdjeciu.Ale trzeba zmniejszyc ilość masla w kremie.jak dla mnie za bardzo maslana.następnym razem dam mniej.
OdpowiedzUsuńCiasto dobre.wyszło takie jak na zdjeciu.tylko moim zdaniem za dużo masła w kremie.następnym razem dam mniej.
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale! jedno pytanie 180 st termoobieg?
OdpowiedzUsuńbez :) Jak z termoobiegiem to krócej, ja bym sprawdzała patyczkiem :)
OdpowiedzUsuńCzy zamiast oleju mozna dac roztopiona margaryne ?
OdpowiedzUsuń