Kotlety z kaszy jaglanej
Jedna z najzdrowszych kasz, gdzie by się nie spojrzało widnieją same jej plusy.
Najpierw się naczytałam o jej cudownych właściwościach, przyszedł czas, żeby jej spróbować ;)
Muszę przyznać, że jest pyszna, ma coś takiego w swoim smaku, że chce się do niej wracać.
Polecam :)
Przepis pochodzi ze strony Smakowity Kąsek.
Składniki:
- 1,5 szklanki kaszy jaglanej
- marchewka
- cebula
- jajko
- 2 łyżki otrąb pszennych
- łyżka mąki pełnoziarnistej
- sól, pieprz, papryka czerwona, czosnek granulowany
- natka pietruszki
- olej do smażenia *
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy. Cebulę siekamy drobno w kostkę, podsmażamy na maśle lub oliwie. Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Natkę siekamy drobno.
Wszystkie składniki dodajemy do kaszy. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Formujemy nieduże kotleciki i smażymy na rozgrzanym oleju, aż zarumienią się z każdej strony.
GOTOWE! :)
* Myślę, że można spróbować je także upiec w piekarniku, będą bardziej fit ;)
Uwielbiam kaszę w każdej postaci:)
OdpowiedzUsuńA jeśli w piekarniku,to jak długo?
OdpowiedzUsuńCiężko mi powiedzieć bo nie piekłam. Ale myślę, że tak 20-25 minut w 180 stopniach powinno wystarczyć. Zawsze możesz zajrzeć do piekarnika czy już się przyrumieniły :)
UsuńZ czym najlepiej podać takie kotleciki? Bo widzę, że tutaj z jakimś sosikiem ;-)
OdpowiedzUsuńU mnie były ze zwykłym gulaszem. Ale myślę, że będą pasować do sosu pieczarkowego czy myśliwskiego;)
Usuńkasze jaglana jadlam bedac dzieckiem a mam 61 lat i jem ja do tej pory jest pyszna
OdpowiedzUsuńWidzi Pani, a ja dopiero niedawno odkryłam, że to taka pyszność :)) Pozdrawiam serdecznie!:)
Usuń