wtorek, 25 listopada 2014

Kotlety z kaszy jaglanej

Jedna z najzdrowszych kasz, gdzie by się nie spojrzało widnieją same jej plusy.
Najpierw się naczytałam o jej cudownych właściwościach, przyszedł czas, żeby jej spróbować ;)
Muszę przyznać, że jest pyszna, ma coś takiego w swoim smaku, że chce się do niej wracać.
Polecam :)
Przepis pochodzi ze strony Smakowity Kąsek.
Z podanej porcji wychodzi około 10-11 niedużych kotlecików.
Składniki:
  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej
  • marchewka
  • cebula
  • jajko
  • 2 łyżki otrąb pszennych
  • łyżka mąki pełnoziarnistej
  • sól, pieprz, papryka czerwona, czosnek granulowany
  • natka pietruszki 
  • olej do smażenia *
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy. Cebulę siekamy drobno w kostkę, podsmażamy na maśle lub oliwie. Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Natkę siekamy drobno.
Wszystkie składniki dodajemy do kaszy. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Formujemy nieduże kotleciki i smażymy na rozgrzanym oleju, aż zarumienią się z każdej strony.

GOTOWE! :)

* Myślę, że można spróbować je także upiec w piekarniku, będą bardziej fit ;)

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam kaszę w każdej postaci:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A jeśli w piekarniku,to jak długo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko mi powiedzieć bo nie piekłam. Ale myślę, że tak 20-25 minut w 180 stopniach powinno wystarczyć. Zawsze możesz zajrzeć do piekarnika czy już się przyrumieniły :)

      Usuń
  3. Z czym najlepiej podać takie kotleciki? Bo widzę, że tutaj z jakimś sosikiem ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie były ze zwykłym gulaszem. Ale myślę, że będą pasować do sosu pieczarkowego czy myśliwskiego;)

      Usuń
  4. kasze jaglana jadlam bedac dzieckiem a mam 61 lat i jem ja do tej pory jest pyszna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzi Pani, a ja dopiero niedawno odkryłam, że to taka pyszność :)) Pozdrawiam serdecznie!:)

      Usuń

Printfriendly