Muffiny kajmakowe
Mięciutkie, puszyste i wspaniale pachnące ;)
Do kawy lub na drugie śniadanie w sam raz :)
Aż wstyd się przyznać, że powstały przypadkowo, ponieważ musiałam wykorzystać produkty, które zostały mi po upieczeniu innego ciasta ;)
Przepis na około 16 babeczek.
Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 2/3 puszki masy kajmakowej (3-4 kopiaste łyżki)
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżka octu winnego
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki oleju
- 1/4 szklanki wody gazowanej
Puszkę z masą kajmakową umieszczamy na 10-15 minut w gorącej wodzie. Masa wtedy będzie bardziej płynna i lepiej będzie się łączyć z innymi składnikami.
W jednej misce umieszczamy składniki suche: mąkę, cukier puder i sodę oczyszczoną.
W drugiej składniki mokre: kajmak, ocet, wodę, olej, jogurt i dokładnie mieszamy, aż się połączą w jednolitą masę.
Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy delikatnie.
Foremki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości.
Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
SMACZNEGO! :)
Z kajmakiem wszystko jest mniam!;)
OdpowiedzUsuńkradne jednego :-)
OdpowiedzUsuńAleż mają piękny, złocisty kolor! Musiały smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuń