niedziela, 23 listopada 2014

Muffiny kajmakowe


Mięciutkie, puszyste i wspaniale pachnące ;)
Do kawy lub na drugie śniadanie w sam raz :)
Aż wstyd się przyznać, że powstały przypadkowo, ponieważ musiałam wykorzystać produkty, które zostały mi po upieczeniu innego ciasta ;)
Przepis na około 16 babeczek.

Składniki:
  • 250g mąki pszennej
  • 2/3 puszki masy kajmakowej (3-4 kopiaste łyżki)
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżka octu winnego
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki oleju
  • 1/4 szklanki wody gazowanej

Puszkę z masą kajmakową umieszczamy na 10-15 minut w gorącej wodzie. Masa wtedy będzie bardziej płynna i lepiej będzie się łączyć z innymi składnikami.
W jednej misce umieszczamy składniki suche: mąkę, cukier puder i sodę oczyszczoną.
W drugiej składniki mokre: kajmak, ocet, wodę, olej, jogurt i dokładnie mieszamy, aż się połączą w jednolitą masę.
Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy delikatnie.
Foremki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości.
Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

SMACZNEGO! :)

3 komentarze:

  1. Z kajmakiem wszystko jest mniam!;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ mają piękny, złocisty kolor! Musiały smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly