Pieczone glazurowane buraczki
Bardzo fajny dodatek do obiadu i nie tylko, bo można je zajadać również same ;)
Mają słodko-ostry posmak, taki jak najbardziej lubię w potrawach. Do tego pachną oregano ;)
Dobre na ciepło i na zimno, mówię Wam PYSZNOŚCI! :)
Przepis pochodzi z Mirabelkowego Bloga.
Składniki:
- 1kg niedużych buraków
- łyżka oregano
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki miodu
- sól, pieprz do smaku
Buraki gotujemy ze skórką, tak żeby były miękkie ( około 40-50 minut). Studzimy i obieramy. Kroimy na mniejsze części i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.
Z pozostałych składników robimy zalewę i polewamy nią buraki. Mieszamy.
Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
W trakcie pieczenia warto zamieszać kilka razy buraczki, aby równomiernie nam się przypiekały.
SMACZNEGO!!!:)
Komentarze
Prześlij komentarz