niedziela, 9 listopada 2014

Pieczone glazurowane buraczki


Bardzo fajny dodatek do obiadu i nie tylko, bo można je zajadać również same ;)
Mają słodko-ostry posmak, taki jak najbardziej lubię w potrawach. Do tego pachną oregano ;)
Dobre na ciepło i na zimno, mówię Wam PYSZNOŚCI! :)
Przepis pochodzi z Mirabelkowego Bloga.


Składniki:
  • 1kg niedużych buraków
  • łyżka oregano
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki miodu
  • sól, pieprz do smaku

Buraki gotujemy ze skórką, tak żeby były miękkie ( około 40-50 minut). Studzimy i obieramy. Kroimy na mniejsze części i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.
Z pozostałych składników robimy zalewę i polewamy nią buraki. Mieszamy.
Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. 
W trakcie pieczenia warto zamieszać kilka razy buraczki, aby równomiernie nam się przypiekały.


SMACZNEGO!!!:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly