Rolada schabowa w sosie miodowo-musztardowym
Mój ostatni eksperyment w kuchni, który wyszedł świetnie- sama nie spodziewałam się, że efekt końcowy będzie taki fajny.
Jak już kiedyś wspominałam, zaprzyjaźniam się z wątróbką i muszę przyznać, że bardzo się polubiłyśmy ;)
Zapraszam Was na pyszną roladę, która ładnie się prezentuje na talerzu, a do tego smakuje wspaniale! :) Jako dodatek mamy do niej słodko-ostry sos, który idealnie wpasowuje się w klimat dania.
Roladę podawałam na ciepło w towarzystwie pieczonych ziemniaków i karmelizowanej marchewki.
Na samo wspomnienie zrobiłam się głodna ! :D
Składniki:
- Mięso:
- 1kg schabu
- sól, pieprz ziołowy
- papryka słodka
- 4 ząbki czosnku
- czosnek granulowany
- przyprawa do mięsa wieprzowego
- 2 łyżki oleju
- Farsz:
- 300g wątróbki drobiowej
- cebula
- tymianek, rozmaryn, pieprz, sól
- jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- masło do smażenia
- Sos:
- 3 łyżki miodu
- 2 czubate łyżki musztardy sarepskiej
- 2 czubate łyżki musztardy francuskiej
- 3 łyżki śmietany do zup i sosów
- 2 łyżki oleju
Schab kroimy na pół, nie krojąc go do końca- tak, żeby powstał nam płat do rolady.Posypujemy go dość obficie przyprawami, polewamy olejem i dodajemy czosnek. Rozsmarowujemy wszystko dokładnie na mięsie i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Wątróbkę oczyszczamy i siekamy drobno. Cebule kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy wątróbkę i doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem.
Zdejmujemy z ognia i czekamy, aż trochę wystygnie. Następnie dodajemy jajko i bułkę tartą. Mieszamy aż składniki się połączą.
Mięso rozbijamy, ale nie zbyt cienko- około 1,5cm.
Na płacie ze schabu rozsmarowujemy farsz i zwijamy roladę. Obwiązujemy sznurkiem, żeby się nie rozpadła. Końce możemy spiąć wykałaczkami, żeby farsz nam nie uciekł.
Podsmażamy na oleju, około 1 minuty na każdą stronę.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Wszystkie składniki na sos umieszczamy w rondelku, podgrzewamy, aż się ładnie połączą.
Zalewamy mięso sosem, wierzch posypujemy rozmarynem, zamykamy naczynie i pieczemy 90minut w 180 stopniach.
SMACZNEGO! :)
Mniami, mniam zrobiłam się głodna :D Pycha!
OdpowiedzUsuń