wtorek, 18 listopada 2014

Rolada schabowa w sosie miodowo-musztardowym

Mój ostatni eksperyment w kuchni, który wyszedł świetnie- sama nie spodziewałam się, że efekt końcowy będzie taki fajny.
Jak już kiedyś wspominałam, zaprzyjaźniam się z wątróbką i muszę przyznać, że bardzo się polubiłyśmy ;)
Zapraszam Was na pyszną roladę, która ładnie się prezentuje na talerzu, a do tego smakuje wspaniale! :) Jako dodatek mamy do niej słodko-ostry sos, który idealnie wpasowuje się w klimat dania.

Polecam! :)
Roladę podawałam na ciepło w towarzystwie pieczonych ziemniaków i karmelizowanej marchewki.
Na samo wspomnienie zrobiłam się głodna ! :D


Składniki:
  • Mięso:
    • 1kg schabu
    • sól, pieprz ziołowy
    • papryka słodka
    • 4 ząbki czosnku
    • czosnek granulowany
    • przyprawa do mięsa wieprzowego
    • 2 łyżki oleju
  • Farsz:
    • 300g wątróbki drobiowej
    • cebula
    • tymianek, rozmaryn, pieprz, sól
    • jajko
    • 2 łyżki bułki tartej
    • masło do smażenia
  • Sos:
    • 3 łyżki miodu
    • 2 czubate łyżki musztardy sarepskiej
    • 2 czubate łyżki musztardy francuskiej
    • 3 łyżki śmietany do zup i sosów
    • 2 łyżki oleju


Schab kroimy na pół, nie krojąc go do końca- tak, żeby powstał nam płat do rolady.Posypujemy go dość obficie przyprawami, polewamy olejem i dodajemy czosnek. Rozsmarowujemy wszystko dokładnie na mięsie i wstawiamy na godzinę do lodówki.

Wątróbkę oczyszczamy i siekamy drobno. Cebule kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy wątróbkę i doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem.
Zdejmujemy z ognia i czekamy, aż trochę wystygnie. Następnie dodajemy jajko i bułkę tartą. Mieszamy aż składniki się połączą.

Mięso rozbijamy, ale nie zbyt cienko- około 1,5cm. 
Na płacie ze schabu rozsmarowujemy farsz i zwijamy roladę. Obwiązujemy sznurkiem, żeby się nie rozpadła. Końce możemy spiąć wykałaczkami, żeby farsz nam nie uciekł.
Podsmażamy na oleju, około 1 minuty na każdą stronę.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Wszystkie składniki na sos umieszczamy w rondelku, podgrzewamy, aż się ładnie połączą.
Zalewamy mięso sosem, wierzch posypujemy rozmarynem, zamykamy naczynie i pieczemy 90minut w 180 stopniach. 

SMACZNEGO! :)

1 komentarz:

Printfriendly