wtorek, 11 listopada 2014

Sałatka z kurczakiem, fetą i słonecznikiem


Jest to bardzo dobra, lunchowa sałatka :) Możecie śmiało zapakować ją do pojemnika i zabrać do pracy lub na uczelnię.
Plus jest też taki, że możecie ją modyfikować na różne sposoby, wszystko zależy od Waszej pomysłowości :)
Przepis na sos pochodzi ze strony Kwestia Smaku.
Jest to jeden z najlepszych sosów jakie miałam okazję jeść. 
Nadaje sałatce bardzo ciekawy smak i aromat. :)
Spróbujcie koniecznie!:)
Porcja dla dwóch osób.

Składniki:
  •  6-8 liści sałaty rzymskiej
  • połówka piersi z kurczaka
  • 1/4 zielonego ogórka
  • pół czerwonej papryki
  • 1/4 kostki sera feta
  • 2-3 łyżki ziaren słonecznika
  • pół czerwonej cebuli
  • szczypiorek
  • 2 łyżki octu winnego
  • 6 łyżek oleju
  • 1,5 łyżeczki miodu
  • ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • pieprz czarny
  • rozmaryn, pieprz ziołowy, curry

Kurczaka nacieramy przyprawami: solą, pieprzem, curry i rozmarynem, odstawiamy na godzinę.
Do smażenia potrzebny nam będzie papier do pieczenia. Wycinamy taki arkusz aby po złożeniu na pół był w stanie zakryć nam całą pierś z kurczaka. Rozkładamy arkusz na blacie, śliską stroną do góry. Smarujemy niewielką ilością oleju. Układamy pierś z kurczaka na jednej połówce papieru i przykrywamy drugą ( papier można spiąć wykałaczkami, wtedy nie będzie się otwierał podczas smażenia).
Kurczaka smażymy na zwykłej patelni lub patelni grillowej ( na patelnię nie dodajemy tłuszczu!:).

Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze części. Ogórka kroimy w pół-plasterki, cebulę w piórka, paprykę w paski a ser feta w kostkę. Szczypiorek siekamy. Słonecznik prażymy chwilę na suchej patelni, aż lekko się przyrumieni.

Układamy na talerzu sałatę, cebulę, paprykę i ogórka, posypujemy szczypiorkiem.
Z miodu, oleju, octu i  posiekanego czosnku robimy sos. Doprawiamy solą i pieprzem.
Polewamy sosem przygotowane składniki.
Na wierzch układamy ser feta, pokrojonego kurczaka i posypujemy uprażonym słonecznikiem.

SMACZNEGO!!! :)

2 komentarze:

Printfriendly