poniedziałek, 24 listopada 2014

Torcik Schoko Bons

 
Znacie cukierki Schoko Bons?;) Pycha są.
A może dołożyć je do tortu? No PEWNIE!:)
Zapraszam Was na mój drugi w życiu, samodzielnie przygotowany tort.
Przygotowanie nie jest skomplikowane, wymaga tylko trochę cierpliwości- jak chyba każdy tort.
Ale zachęcam Was do spróbowania bo świetnie wygląda, a co ważniejsze smakuje jeszcze lepiej niż wygląda ;)
Przepis pochodzi ze strony Pokochaj gotowanie, z moimi niewielkimi modyfikacjami.
Tortownica o średnicy 24cm. 



Składniki:
  • Biszkopt:
    • 6 jajek
    • szklanka cukru
    • szklanka mąki pszennej
    • pół szklanki mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • cukier waniliowy (16g)
    • 1,5 łyżeczki octu winnego
    • szczypta soli
  • Krem biały:
    • 250g serka mascarpone
    • 125ml śmietany 30%
    • 2 łyżki cukru pudru
  •  Krem karmelowy:
    • 250g serka mascarpone
    • 125g masy krówkowej
    • łyżka soku z cytryny
  • Dodatkowo:
    • ananasy w puszcze- pół puszki
    • galaretka wiśniowa
    • opakowanie cukierków Schoko Bons
    • 100g dżemu z czarnej porzeczki
    • 150g posiekanych orzechów włoskich
    • starta czekolada

Galaretkę przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, z tym, że dajemy 3/4 ilości wody. Najlepiej umieścić ją w takim naczyniu, żeby później było łatwo pokroić ją w kostkę.

Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet- mieszamy. Żółtka dobrze jest umieścić w większej miseczce, ponieważ trochę zwiększą swoją objętość. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, ubijamy. 
Do białek dodajemy żółtka i przesiane obie mąki, mieszamy delikatnie aż nie będzie grudek.
Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem i pieczemy około 35-40 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu wyjmujemy z blachy i studzimy, odwracając ciasto wierzchem do dołu. Dzięki temu będziemy mieli równy wierzch tortu.

Krem biały:
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier. Na koniec dodajemy mascarpone i miksujemy do połączenia składników.
Wstawiamy do lodówki.

Krem karmelowy:
Mascarpone miksujemy z masą krówkową i sokiem z cytryny.
Również wstawiamy do lodówki.

Przełożenie ciasta:
Biszkopt dzielimy na 3 blaty. Dolny blat nasączamy sokiem z ananasów i smarujemy dżemem. Następnie wykładamy połowę kremu karmelowego i przykrywamy drugim blatem.
Drugi blat nasączamy i smarujemy  połową kremu białego. Na krem posypujemy pokrojone w kostkę ananasy i galaretkę. 
Trzeci blat, od strony, która będzie stykała się z galaretką i ananasem smarujemy 1/4 kremu karmelowego i kładziemy go, lekko dociskając.
Wierzch tortu smarujemy resztą kremu kajmakowego i dekorujemy uprażonymi orzechami i cukierkami Schoko Bons.
Boki tortu smarujemy białym kremem i posypujemy startą czekoladą.

Tort chłodzimy kilka godziny przed podaniem- najlepiej całą noc.

SMACZNEGO!!! :)

8 komentarzy:

  1. Efekt końcowy wynagradza całą pracę, której przy torcie rzeczywiście sporo:) Piękny tort!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ulalula! Jaki fajny a smakuje na pewno genialnie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za komentarze i miłe słowa:) Pracy jak pracy, ale moja kuchnia wyglądała, po przygotowaniu jak po wojnie :D Pozdrawiam cieplutko!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rozkoszny, idealny dla dzieci, małych i tych większych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno każdy by się ucieszył :)

      Usuń
  5. Po wyglądzie stwierdzam, że tort musiał smakować wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly