Zapiekanka z kaszą gryczaną
Jak widzicie moją kuchnię ostatnio opanowały kasze :)
Dziś zapraszam Was na pyszną zapiekankę z kaszą gryczaną.
Zawsze jadłam kaszę gryczaną, w sypkiej postaci, jako dodatek do mięs i sosów. Tutaj w troszkę innej odsłonie, ale według mnie równie pysznej.
Zawsze jadłam kaszę gryczaną, w sypkiej postaci, jako dodatek do mięs i sosów. Tutaj w troszkę innej odsłonie, ale według mnie równie pysznej.
Zapiekanki to dla mnie świetny obiad- szczególnie jak trzeba coś zrobić na szybko.
Składniki:
- 100g kaszy gryczanej w torebkach
- 250 ml przecieru pomidorowego
- 200g pieczarek
- cebula
- połówka piersi z kurczaka
- 120g mozzarelli
- natka pietruszki
- pieprz, sól, papryka słodka,
- masło
- pomidor
Kaszę gotujemy ok. 10 min.
Podsmażamy
na maśle cebulę i pieczarki, następnie dodajemy przecier pomidorowy,
chwilę dusimy, następnie dodajemy posiekaną natkę z pietruszki
doprawiamy pieprzem i solą.
Pierś z kurczaka przyprawiamy i odstawiamy na kilkadziesiąt minut. Następnie smażymy, może być lekko surowa w środku- dopiecze się w piekarniku. Kroimy w plasterki grubości ok 1cm.
Do kokilki wsypujemy kaszę gryczaną, polewamy przygotowanym sosem pomidorowym. Na górze układamy pierś z kurczaka, pokrojoną w plasterki mozzarellę i pomidory. Zapiekamy przez ok. 20 min w 180 stopniach.
Pierś z kurczaka przyprawiamy i odstawiamy na kilkadziesiąt minut. Następnie smażymy, może być lekko surowa w środku- dopiecze się w piekarniku. Kroimy w plasterki grubości ok 1cm.
Do kokilki wsypujemy kaszę gryczaną, polewamy przygotowanym sosem pomidorowym. Na górze układamy pierś z kurczaka, pokrojoną w plasterki mozzarellę i pomidory. Zapiekamy przez ok. 20 min w 180 stopniach.
SMACZNEGO! :)
Komentarze
Prześlij komentarz