Zupa z pieczonej dyni i papryki
Za oknem coraz bardziej szaro i ponuro, dlatego dobrze jest przygotować coś, co poprawi nam nastrój ;)
Wspaniała zupa na chłodne jesienne dni.
Aromatyczna i rozgrzewająca, a do tego ma bardzo przyjemny pomarańczowy kolorek :)
Składniki:
- dynia- około 1200g
- 2 czerwone papryki
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 litry bulionu
- sól, pieprz ziołowy, papryka słodka, papryka ostra
- czosnek granulowany
- kminek
Dynię kroimy na pół i pozbywamy się miąższu ze środka. Następnie ją obieramy i kroimy na mniejsze części. Układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy solą i czosnkiem granulowanym.
Z papryki usuwamy gniazda nasienne i układamy ją również na blasze.
Warzywa pieczemy w 180 stopniach aż będą miękkie ( u mnie trwało to około godziny).
Z papryki można spróbować zdjąć skórkę, jeśli porządnie ją przypieczemy (aż skórka będzie czarna).
Ja tego nie robiłam, ponieważ moja papryka miała strasznie cieniutki miąższ i odrywał się razem ze skórką.
Po ugotowaniu i zmiksowaniu nie było czuć skórek z papryki, także możecie śmiało użyć paprykę ze skórką.
Bulion doprowadzamy do wrzenia. Cebulę i czosnek kroimy na mniejsze części, podsmażamy na maśle lub oleju. Dodajemy do bulionu.
Następnie do garnka dodajemy upieczone warzywa. Gotujemy razem 15-20 minut.
Blendujemy.
Doprawiamy solą pieprzem, obiema paprykami i czosnkiem.
Na koniec dodajemy kminek.
SMACZNEGO!!! :)
koniecznie muszę wypróbować
OdpowiedzUsuńpolecam, bardzo fajnie smakuje:)
Usuńuwielbiam krem z dyni, bardzo fajny przepis!
OdpowiedzUsuńJa też zapisałam ją do ulubionych - bo w tym roku dopiero pierwszy raz próbowałam zupy dyniowej :) Dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam!:)
UsuńWygląda bardzo apetycznie :D Oj zjadło by się :D
OdpowiedzUsuń