czwartek, 13 listopada 2014

Zupa z pieczonej dyni i papryki

Za oknem coraz bardziej szaro i ponuro, dlatego dobrze jest przygotować coś, co poprawi nam nastrój ;)
Wspaniała zupa na chłodne jesienne dni. 
Aromatyczna i rozgrzewająca, a do tego ma bardzo przyjemny pomarańczowy kolorek :)
Polecam z ciepłymi, chrupiącymi grzankami!:)


Składniki:
  • dynia- około 1200g
  • 2 czerwone papryki
  • cebula 
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 litry bulionu
  • sól, pieprz ziołowy, papryka słodka, papryka ostra
  • czosnek granulowany
  • kminek

Dynię kroimy na pół i pozbywamy się miąższu ze środka.  Następnie ją obieramy i kroimy na mniejsze części.  Układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy solą i czosnkiem granulowanym.

Z papryki usuwamy gniazda nasienne i układamy ją również na blasze.
Warzywa pieczemy w 180 stopniach aż będą miękkie ( u mnie trwało to około godziny).
Z papryki można spróbować zdjąć skórkę, jeśli porządnie ją przypieczemy (aż skórka będzie czarna).
Ja tego nie robiłam, ponieważ moja papryka miała strasznie cieniutki miąższ i odrywał się razem ze skórką.
Po ugotowaniu i zmiksowaniu nie było czuć skórek z papryki, także możecie śmiało użyć paprykę ze skórką.

Bulion doprowadzamy do wrzenia. Cebulę i czosnek kroimy na mniejsze części, podsmażamy na maśle lub oleju. Dodajemy do bulionu.
Następnie do garnka dodajemy upieczone warzywa. Gotujemy razem 15-20 minut.
Blendujemy.

Doprawiamy solą pieprzem, obiema paprykami i czosnkiem.
Na koniec dodajemy kminek.

SMACZNEGO!!! :)

5 komentarzy:

  1. uwielbiam krem z dyni, bardzo fajny przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też zapisałam ją do ulubionych - bo w tym roku dopiero pierwszy raz próbowałam zupy dyniowej :) Dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam!:)

      Usuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie :D Oj zjadło by się :D

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly