niedziela, 21 grudnia 2014

Miękkie i puszyste pierniczki


Czasem niestety wszystko na ostatnią chwilę. A może na szczęście?;)
Pierniczki są wspaniałe, puchate i mięciutkie- takie jak lubię ;)
Przy tym robią się prawie same- koniecznie spróbuj a nie pożałujesz! :)



Składniki (na około 60 sztuk):
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 40g świeżych drożdży
  • 4 łyżki ciepłego, ale nie gorącego mleka
  • łyżeczka cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • łyżka kakao
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • posypka cukrowa
Lukier:
  • szklanka cukru pudru
  • 3-4 łyżki gorącej wody
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Mleko mieszamy z łyżeczką cukru i drożdżami. Odstawiamy na 5-10 minut, aż mieszanina zacznie się pienić.
Miód i masło roztapiamy w rondelku.
Do miski przesiewamy mąkę, cukier, przyprawę do piernika, sodę, proszek do pieczenia i kakao.
Następnie dodajemy jajka, roztopione masło z miodem i zaczyn drożdżowy.
Zagniatamy ciasto.

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy, na grubość 5mm.
Za pomocą foremek wykrawamy różne kształty. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 8-10 minut w 190 stopniach.
 Należy pilnować, aby pierniczki nie spiekły się za mocno, bo będą twarde.

Lukier:
Cukier mieszamy z gorącą wodą i sokiem z cytryny.
Pędzelkiem smarujemy każdego pierniczka lukrem.
Możemy dowolnie ozdobić- ja użyłam kolorowej posypki cukrowej.

GOTOWE! :)

Przepis pochodzi ze strony I love bake.

2 komentarze:

Printfriendly