Miękkie i puszyste pierniczki
Czasem niestety wszystko na ostatnią chwilę. A może na szczęście?;)
Pierniczki są wspaniałe, puchate i mięciutkie- takie jak lubię ;)
Składniki (na około 60 sztuk):
- 4 szklanki mąki pszennej
- 40g świeżych drożdży
- 4 łyżki ciepłego, ale nie gorącego mleka
- łyżeczka cukru
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki miękkiego masła
- łyżeczka sody
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- łyżka kakao
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- posypka cukrowa
- szklanka cukru pudru
- 3-4 łyżki gorącej wody
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Mleko mieszamy z łyżeczką cukru i drożdżami. Odstawiamy na 5-10 minut, aż mieszanina zacznie się pienić.
Miód i masło roztapiamy w rondelku.
Do miski przesiewamy mąkę, cukier, przyprawę do piernika, sodę, proszek do pieczenia i kakao.
Następnie dodajemy jajka, roztopione masło z miodem i zaczyn drożdżowy.
Zagniatamy ciasto.
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy, na grubość 5mm.
Za pomocą foremek wykrawamy różne kształty. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 8-10 minut w 190 stopniach.
Należy pilnować, aby pierniczki nie spiekły się za mocno, bo będą twarde.
Lukier:
Cukier mieszamy z gorącą wodą i sokiem z cytryny.
Pędzelkiem smarujemy każdego pierniczka lukrem.
Możemy dowolnie ozdobić- ja użyłam kolorowej posypki cukrowej.
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam serdecznie :)
Usuń