sobota, 6 grudnia 2014

Piernik- szybki i łatwy ;)


Jak tam był u Was Mikołaj?;)
Bo ja byłam niezbyt grzeczna (podobno) i muszę niestety czekać do świąt...

Gdzie nie zajrzeć mamy już świąteczny lub prawie świąteczny nastrój. U mnie również ;)
Przedstawiam najłatwiejszy, bardzo puszysty i wilgotny piernik, który spokojnie można przygotować na ostatnią chwilę. Tak dla zapracowanych ;)
Keksówka 30cmx10cm. Im mniejsza tym wyjdzie Wam wyższy piernik, bo mój jak na taką blaszkę uważam za średniej wielkości :)

Składniki:
  • szklanka mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • łyżeczka przyprawy do piernika
  • pół łyżeczki sody
  • 1 jajko
  • pół szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • pół szklanki mleka
  • 2 łyżki powideł śliwkowych

Mąkę, kakao, przyprawę do piernika i sodę mieszamy w jednej misce. Odstawiamy.
Jajko ubijamy razem z cukrem na puszystą, jasną pianę, dodajemy olej, ubijamy.
Następnie dodajemy na przemian mleko i mączno-kakaową mieszaninę, ciągle miksując.
Na koniec dodajemy powidła i delikatnie mieszamy łyżką.
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika do 180 stopni.
Pieczmy 30 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem- jeśli jest suchy, możemy wyjmować ciasto, jeśli jest jeszcze oblepiony ciastem, powinniśmy je trochę dopiec.

Piernik możemy udekorować roztopioną czekoladą, cukrem pudrem lub dowolną posypką.

SMACZNEGO! :)

Przepis pochodzi z bloga Apetyt i Smak.
Wigilijny Piernik 2014 Wigilijny Piernik 2014

6 komentarzy:

  1. Pychota uwielbiam pierniki :). Wygląda cudownie ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepszy piernik na świecie przepis mam od pewnej starszej Pani, dla nas idealny aromatyczny, pulchny, wilgotny no i błyskawiczny w przygotowaniu, moja 7-letnia córka sama go przygotowuje.Polecam niezdecydowanym

    OdpowiedzUsuń
  3. na jak dużą blachę jest ten piernik

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest podane w opisie pod zdjęciem :) moja forma 30cm x 10cm.

      Usuń
  4. Czy mleko mogę zastąpić jogurtem naturalnym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie próbowałam piec z jogurtem naturalnym, więc nie mam doświadczenia jakie to ciasto będzie po upieczeniu.
      Ale jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, możesz spróbować z jogurtem, a jeśli ciasto będzie za gęste możesz dodać do niego 1/5-1/4 szklanki wody gazowanej.
      Uprzedzam jednak, że to tylko mój pomysł teoretyczny i nie wiem jak ciasto wyjdzie po upieczeniu ;)

      Usuń

Printfriendly