Piernik- szybki i łatwy ;)
Jak tam był u Was Mikołaj?;)
Bo ja byłam niezbyt grzeczna (podobno) i muszę niestety czekać do świąt...
Gdzie nie zajrzeć mamy już świąteczny lub prawie świąteczny nastrój. U mnie również ;)
Przedstawiam najłatwiejszy, bardzo puszysty i wilgotny piernik, który spokojnie można przygotować na ostatnią chwilę. Tak dla zapracowanych ;)
Keksówka 30cmx10cm. Im mniejsza tym wyjdzie Wam wyższy piernik, bo mój jak na taką blaszkę uważam za średniej wielkości :)
Składniki:
- szklanka mąki pszennej
- 2 płaskie łyżki kakao
- łyżeczka przyprawy do piernika
- pół łyżeczki sody
- 1 jajko
- pół szklanki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- pół szklanki mleka
- 2 łyżki powideł śliwkowych
Mąkę, kakao, przyprawę do piernika i sodę mieszamy w jednej misce. Odstawiamy.
Jajko ubijamy razem z cukrem na puszystą, jasną pianę, dodajemy olej, ubijamy.
Następnie dodajemy na przemian mleko i mączno-kakaową mieszaninę, ciągle miksując.
Na koniec dodajemy powidła i delikatnie mieszamy łyżką.
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika do 180 stopni.
Pieczmy 30 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem- jeśli jest suchy, możemy wyjmować ciasto, jeśli jest jeszcze oblepiony ciastem, powinniśmy je trochę dopiec.
Piernik możemy udekorować roztopioną czekoladą, cukrem pudrem lub dowolną posypką.
SMACZNEGO! :)
Przepis pochodzi z bloga Apetyt i Smak.
Pychota uwielbiam pierniki :). Wygląda cudownie ;D
OdpowiedzUsuńNajlepszy piernik na świecie przepis mam od pewnej starszej Pani, dla nas idealny aromatyczny, pulchny, wilgotny no i błyskawiczny w przygotowaniu, moja 7-letnia córka sama go przygotowuje.Polecam niezdecydowanym
OdpowiedzUsuńna jak dużą blachę jest ten piernik
OdpowiedzUsuńJest podane w opisie pod zdjęciem :) moja forma 30cm x 10cm.
UsuńCzy mleko mogę zastąpić jogurtem naturalnym?
OdpowiedzUsuńNiestety nie próbowałam piec z jogurtem naturalnym, więc nie mam doświadczenia jakie to ciasto będzie po upieczeniu.
UsuńAle jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, możesz spróbować z jogurtem, a jeśli ciasto będzie za gęste możesz dodać do niego 1/5-1/4 szklanki wody gazowanej.
Uprzedzam jednak, że to tylko mój pomysł teoretyczny i nie wiem jak ciasto wyjdzie po upieczeniu ;)