Ryba w sosie śmietanowym
Wszyscy chyba cierpimy na brak czasu w dzisiejszym świecie. A przed Świętami to już w ogóle ;)
W takich sytuacjach z pomocą przychodzą proste, szybkie przepisy, które zarazem zachwycają swoim smakiem.
Rybka jest troszkę lżejszą propozycją, ponieważ zamiast ją smażyć, będziemy ją piekli ;)
Składniki:
- 2 filety z ryby
- 100g śmietany 18%
- sok z połowy cytryny
- tymianek
- łyżka mąki
- łyżka masła
- pół szklanki mleka
- łyżka oleju
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- koperek
Marynata do ryby: sok z połowy cytryny mieszamy z tymiankiem, solą i pieprzem. Polewamy filety i odstawiamy na godzinę lub dwie.
Sos:
Masło roztapiamy, dodajemy mąkę. Mieszamy i chwilę podsmażamy. Dodajemy
mleko, nadal mieszamy aż do zagotowania. Uwaga! W momencie dodania mleka, trzeba pilnować, aby sos nam się nie przypalił. Następnie dodajemy śmietanę,
przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Na koniec dodajemy posiekany koperek.
Rybę owijamy folią aluminiową, pieczemy 15 min w 180 stopniach. Następnie folię rozwijamy i podpiekamy chwilkę, żeby ryba się zarumieniła.
Upieczoną rybę polewamy sosem i gotowe! :)
SMACZNEGO! :)
Komentarze
Prześlij komentarz