sobota, 20 grudnia 2014

Ryba w sosie śmietanowym


Wszyscy chyba cierpimy na brak czasu w dzisiejszym świecie. A przed Świętami to już w ogóle ;)
 W takich sytuacjach z pomocą przychodzą proste, szybkie przepisy, które zarazem zachwycają swoim smakiem.
Rybka jest troszkę lżejszą propozycją, ponieważ zamiast ją smażyć, będziemy ją piekli ;)
Zapraszam! :)

Składniki:
  • 2 filety z ryby
  • 100g śmietany 18%
  • sok z połowy cytryny 
  • tymianek
  • łyżka mąki
  • łyżka masła
  • pół szklanki mleka
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • koperek

Marynata do ryby: sok z połowy cytryny mieszamy z tymiankiem, solą i pieprzem. Polewamy filety i odstawiamy na godzinę lub dwie. 
 

Sos: Masło roztapiamy, dodajemy mąkę. Mieszamy i chwilę podsmażamy. Dodajemy mleko, nadal mieszamy aż do zagotowania. Uwaga! W momencie dodania mleka, trzeba pilnować, aby sos nam się nie przypalił. Następnie dodajemy śmietanę, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Na koniec dodajemy posiekany koperek.
 
Rybę owijamy folią aluminiową, pieczemy 15 min w 180 stopniach. Następnie folię rozwijamy i podpiekamy chwilkę, żeby ryba się zarumieniła.  

Upieczoną rybę polewamy sosem i gotowe! :)

SMACZNEGO! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly