Świąteczna pieczeń schabowa
Szukasz pomysłu na świąteczny obiad? Mam coś dla Ciebie ;)
Pyszna rolada schabowa z nadzieniem z suszonych grzybów i żurawiny, o niepowtarzalnym smaku.
Dzięki temu, że mięso jest zawinięte w boczek nie wysycha i jest bardzo soczyste. Do tego sos z grzybową nutą oraz z dodatkiem wędzonej śliwki- MNIAM! :)
Mięso warto upiec dzień wcześniej, według mnie jest jeszcze smaczniejsze niż pierwszego dnia. Łatwiej też jest na zimno pokroić roladę i podgrzać w piekarniku.
Składniki:
- Schab:
- 600g-1000g schabu
- sól, pieprz, papryka słodka
- 3 ząbki czosnku
- łyżka musztardy
- łyżka oleju
- rozmaryn
- 200g wędzonego boczku w plasterkach
- Farsz:
- 200g suszonej żurawiny
- 80g suszonych grzybów
- 150g wędzonego boczku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki bułki tartej
- pieprz
- Dodatkowo:
- 200g pieczarek
- pieprz, sól
- kilka wędzonych śliwek
- łyżka śmietany 18%
Dzień przed pieczeniem mięso rozcinamy na pół, ale nie do końca, tak aby dało się je później zawinąć w roladę. Rozbijamy lekko, nacieramy przyprawami, musztardą i olejem. Dodajemy pokrojone ząbki czosnku.
Wstawiamy na noc do lodówki.
Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie blendujemy. Boczek kroimy w drobną kostkę, żurawinę na mniejsze kawałki. Wszystko razem mieszamy, dodajemy resztę składników.
Na całej powierzchni mięsa rozsmarowujemy farsz. Zwijamy w roladę. Jeśli trochę farszu ucieknie, nie przejmuj się- będzie do sosu ;)
Następnie obkładamy roladę boczkiem i zawijamy sznurkiem.
Sos:
Pieczarki podsmażamy. Dodajemy resztę farszu- blendujemy. Wstawiamy na mały ogień, doprawiamy do smaku i chwilę gotujemy.
Dodajemy śliwki wędzone. Na koniec dodajemy śmietanę.
W naczyniu żaroodpornym układamy roladę i zalewamy sosem. Pieczemy pod przykryciem, tyle czasu ile ważył schab- 1kg pieczemy 1 godzinę.
Na 15 ostatnich minut zdejmujemy przykrycie, aby pieczeń się trochę zarumieniła.
SMACZNEGO! :)
Przepis pochodzi ze strony Poezja Smaku, z moimi niewielkimi modyfikacjami.
Komentarze
Prześlij komentarz