Zupa krem z pieczarek
Co podajecie na wigilię? Barszczyk? a może zupę grzybową?:) Spotkałam się już z różnymi wersjami.
Pomyślałam więc, że może w tym roku spróbować lekkiego kremu z pieczarek?
Zupa pyszna, aromatyczna, ale nie jestem przekonana czy dobrze wpasuje się w wigilijny klimat.
Składniki:
- 300g pieczarek
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 litry bulionu
- 2 łyżki śmietany
- ziele angielskie, liść laurowy
- pieprz czarny mielony
- sól
- papryka słodka
- czosnek granulowany
Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka, czosnek na mniejsze kawałki.
Wszystko razem podsmażamy na maśle.
Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy.
Następnie dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą i czosnkiem.
Gotujemy około 40 minut.
Ziele i liść wyjmujemy, a zupę miksujemy blenderem.
Doprawiamy do smaku. Dodajemy śmietanę, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z gazu.
SMACZNEGO!!! :)
świetna konsystencja tego kremu! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam. :) Sprawdza się też jako sos do mięs. :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny, bardzo mi miło, że zostawiacie tu po sobie ślad!:)
OdpowiedzUsuń