sobota, 20 grudnia 2014

Zupa krem z pieczarek


Co podajecie na wigilię? Barszczyk? a może zupę grzybową?:) Spotkałam się już z różnymi wersjami.
Pomyślałam więc, że może w tym roku spróbować lekkiego kremu z pieczarek?
Zupa pyszna, aromatyczna, ale nie jestem przekonana czy dobrze wpasuje się w wigilijny klimat.
Dobrze, że mam jeszcze trochę czasu do Wigilii ;))

Składniki:
  • 300g pieczarek
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 litry bulionu
  • 2 łyżki śmietany
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • pieprz czarny mielony
  • sól
  • papryka słodka
  • czosnek granulowany


Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka, czosnek na mniejsze kawałki.
Wszystko razem podsmażamy na maśle.

Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy.
Następnie dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą i czosnkiem. 
Gotujemy około 40 minut.
Ziele i liść wyjmujemy, a zupę miksujemy blenderem.
Doprawiamy do smaku. Dodajemy śmietanę, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z gazu.

SMACZNEGO!!! :)

4 komentarze:

  1. świetna konsystencja tego kremu! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam. :) Sprawdza się też jako sos do mięs. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za odwiedziny, bardzo mi miło, że zostawiacie tu po sobie ślad!:)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly