Zupa pomidorowa z ciecierzycą
Odkąd usłyszałam o ciecierzycy byłam strasznie ciekawa co to jest i przede wszystkim jak smakuje.
Wiem, że jest już dosyć popularna, ale może ktoś , tak jak ja niedawno, szuka informacji na jej temat.
CIECIERZYCA- nazywana też cieciorką lub grochem włoskim, pochodzi z Bliskiego Wschodu.
Ugotowana, nadaje się do sałatek, zup czy dań z makaronem i nie tylko.
Jest źródłem wielu składników odżywczych: białko, fosfor, potas, witaminy z grupy B, żelazo i błonnik.
A smak?:) Ciężki do opisania, ale bardzo fajny, troszkę słodkawy, odrobinę podobny do groszku.
Najlepiej, żeby się przekonać, spróbujcie sami! :)
Zainspirował mnie przepis, który widziałam na blogu Kasia Weganka.
Składniki:
- 2-3 litry bulionu
- szklanka ciecierzycy
- 2 marchewki
- pietruszka
- korzeń selera
- cebula
- przecier pomidorowy- ja miałam własnoręcznie robiony z wcześniej sparzonych i duszonych pomidorów. Jeśli nie chcecie dodawać kupionego przecieru, możecie do zupy dodać 3-4 sparzone i rozdrobnione pomidory.
- 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, papryka słodka, rozmaryn
Ciecierzycę gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. U mnie należało ją namoczyć w zimnej wodzie przez 12 godzin (najlepiej na noc), a następnie gotować 1-1,5 godziny, do miękkości. U mnie wystarczyła godzina.
Bulion umieszczamy w garnku, dodajemy pokrojone warzywa, gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy przecier i koncentrat. Doprawiamy do smaku.
Dodajemy ciecierzycę, gotujemy 5-10 minut i gotowe :)
SMACZNEGO! :)
Taka zupa musi pysznie smakować :)
OdpowiedzUsuń