Ciasto Brazylianka
Kiedy zobaczyłam to ciasto od razu wiedziałam, że muszę je wypróbować.
Półkruche, miodowe blaty, przełożone masą budyniową oraz jabłkową bardzo fajnie się ze sobą komponują smakowo no i ładnie wyglądają ;)
Składniki:
- Ciasto miodowe:
- 500g mąki
- 300g cukru pudru
- 2 jajka
- 100g masła lub margaryny
- 4 łyżki płynnego miodu
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 2 łyżki śmietany- mniej lub więcej w zależności od konsystencji ciasta, jeśli będzie za suche i nie będzie się chciało lepić, możemy dodać więcej. Natomiast jeśli ciasto po dodaniu jednej łyżki będzie już odpowiednio elastyczne, nie musimy dodawać całych 2 łyżek.
- Masa budyniowa:
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru
- opakowanie budyniu smietankowego
- 150g miękkiego masła
- Masa Jabłkowa:
- 1kg jabłek
- galaretka cytrynowa
- łyżka cukru- jeśli lubicie słodsze masy
- Dodatkowo:
- mleczna czekolada
- łyżka masła
Mąkę siekamy z masłem lub margaryną. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
Dzielimy je na 3 równe części. Jedną rozwałkowujemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 190 stopniach przez 20 minut.
Tak samo pieczemy pozostałe dwie części.
Masa budyniowa
W trakcie pieczenia możemy ugotować budyń z mleka, budyniu i cukru. Odstawiamy do wystygnięcia.
Gdy budyń wystygnie, masło ucieramy mikserem na puch. Dodając po łyżce zimnego budyniu, miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Blat miodowy smarujemy masą i przykrywamy go drugim blatem.
Masa Jabłkowa
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Wkładamy do rondelka i prażymy na małym ogniu, aż ładnie się zesmażą i będą miękkie. Dodajemy cukier- jeśli jabłka są za kwaśne.
Następnie zdejmujemy z ognia i do gorących jabłek dodajemy galaretkę cytrynową- mieszamy, aż się rozpuści.
Masą jabłkową smarujemy drugi blat i przykrywamy go trzecim blatem.
Polewa
Masło rozpuszczamy w rondelku, następnie dodajemy połamaną na kostki czekoladę.
Mieszamy do połączenia składników.
Polewę rozsmarowujemy na wierzchu ciasta.
SMACZNEGO!!! :)
Przepis pochodzi z "Wielkiej księgi ciast Siostry Anastazji".
Pysznie wygląda :D
OdpowiedzUsuńJaka smietane ? Mąkę i margaryne mozna utrzec mikserem?
OdpowiedzUsuńUżyłam śmietany 18%- dobrze, żeby była gęsta. a co do ucierania to pewnie można, chociaż nigdy tego nie robiłam. Łatwiej mi po prostu posiekać masło czy margarynę, a pod wpływem zagniatania ciasta i tak się wszystko rozpuści i ciasto będzie jednolite.
UsuńJeśli jednak chcesz spróbować ucierania mikserem miej na uwadze, że będzie to dość gęsta masa do ucierania i słabszy mikser może się po prostu spalić.
Pozdrawiam!:)
Bardzo eleganckie ciasto :)
OdpowiedzUsuńCiasto nie chciało oderwać się od dłoni mimo dosypywania mąki. Ma pani jakiś pomysł dlaczego? Nie spocznę, aż się nie uda :-)
OdpowiedzUsuńCzy problem był w tym, że nie chciało się zagnieść, czy było zbyt klejące?
Usuńmargaryna była siekana z mąką czy rozpuszczana i dopiero dodawana do ciasta?
Jak wiadomo każdy ma różnej wielkości jajka, nie każda "łyżka" będzie taka sama. Cieszę się z Twojej determinacji :))
Ogółem, moje ciasto też było lepkie, co zapewne związane jest z obecnością miodu i śmietany. Ja dodawałam mąkę do momentu, aż zagniotło się i było jednolite. Potem do wałkowania też używałam mąki- ciasto się trochę rwało więc brałam po kawałku rozwałkowanego ciasta i wylepiałam nim blachę. Po upieczeniu było ładne i jednolite, bez śladów łączenia.
Trzymam kciuki i mam nadzieję, że się uda!:)
Możesz również po tym jak już się uda zagnieść schłodzić ciasto w lodówce, będzie się lepiej wałkowało.
UsuńDlaczego się kleiło pozostanie dla mnie zagadką :-) zrobiłam ponownie i wyszło ok. Najlepszym akcentem jest układanka 1001 elementów :-) wyszło super, jak dla mnie bardzo słodkie , w sam raz na zaspokojenie pypcia. Pozdrawiam serdecznie
Usuńbardzo się cieszę, że się udało :) pozdrawiam serdecznie :))
Usuń