Gniazdka makaronowe
Chcesz zaskoczyć swoich gości na przyjęciu? a może tak jak ja przede wszystkim "jesz oczami" i uwielbiasz fajnie prezentujące się dania?:)
Zapraszam, pokażę Ci, jak w ciekawy sposób można podać makaron spaghetti z sosem ;))
Co prawda, wymaga on trochę cierpliwości, ale dla efektu wizualnego- warto.
Poniżej przedstawiam dwie wersje farszu do takich gniazdek- możecie wybrać, która Wam lepiej pasuje :)
Składniki:
- Sos pomidorowy:
- przecier pomidorowy
- cebula
- ząbek czosnku
- oregano, pieprz, sól
- Sos szpinakowy:
- 200g śmietany 18%, do zup i sosów
- 100g mrożonego szpinaku, rozdrobnionego
- ząbek czosnku
- oregano, gałka muszkatołowa, pieprz, sól
- Dodatkowo:
- makaron spaghetti
- pierś z kurczaka (podwójna)
- mozzarella
- suszone pomidory
- przyprawa do kurczaka
- masło do smażenia
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, ale niezbyt drobno. Oprószamy przyprawą do kurczaka i smażymy na oleju. Następnie kroimy w drobną kostkę.
Sos pomidorowy:
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i smażymy na maśle. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, dusimy aż do odparowania
nadmiaru wody. Dodajemy połowę pokrojonej piersi z kurczaka, oregano, pieprz
i sól.
Sos szpinakowy:
Na maśle smażymy drobno pokrojony czosnek i rozmrożony szpinak.
Następnie dodajemy śmietanę i kurczaka. Doprawiamy gałką muszkatołową i solą.
Chwilę dusimy, aż sos zgęstnieje.
Kokilki lub foremki muffinowe wykładamy folią aluminiową. Na dno kładziemy po jednym suszonym pomidorze. Skręcamy ze sobą po kilka nitek spaghetti i układamy dookoła kokilki, na całej jej wysokości.
Do środka nakładamy farsz, a na wierzch kładziemy plaster mozzarelli.
Pieczemy w 180 stopniach przez 10-15 minut.
SMACZNEGO!!! ;)
Komentarze
Prześlij komentarz