wtorek, 13 stycznia 2015

Gniazdka makaronowe


Chcesz zaskoczyć swoich gości na przyjęciu? a może tak jak ja przede wszystkim "jesz oczami" i uwielbiasz fajnie prezentujące się dania?:)
Zapraszam, pokażę Ci, jak w ciekawy sposób można podać makaron spaghetti z sosem ;))
Co prawda, wymaga on trochę cierpliwości, ale dla efektu wizualnego- warto.


Poniżej przedstawiam dwie wersje farszu do takich gniazdek- możecie wybrać, która Wam lepiej pasuje :)

Składniki:
  • Sos pomidorowy:
    • przecier pomidorowy
    • cebula
    • ząbek czosnku
    • oregano, pieprz, sól
  •  Sos szpinakowy:
    • 200g śmietany 18%, do zup i sosów
    • 100g mrożonego szpinaku, rozdrobnionego
    • ząbek czosnku
    • oregano, gałka muszkatołowa, pieprz, sól
  • Dodatkowo:
    • makaron spaghetti
    • pierś z kurczaka (podwójna)
    • mozzarella
    • suszone pomidory 
    • przyprawa do kurczaka
    • masło do smażenia

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, ale niezbyt drobno. Oprószamy przyprawą do kurczaka i smażymy na oleju. Następnie kroimy w drobną kostkę.

Sos pomidorowy:

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i smażymy na maśle. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, dusimy aż  do odparowania nadmiaru wody. Dodajemy połowę pokrojonej piersi z kurczaka, oregano, pieprz i sól.

Sos szpinakowy:
  Na maśle smażymy drobno pokrojony czosnek i rozmrożony szpinak. Następnie dodajemy śmietanę i kurczaka. Doprawiamy gałką muszkatołową i solą. Chwilę dusimy, aż sos zgęstnieje.
Kokilki lub foremki muffinowe wykładamy folią aluminiową. Na dno kładziemy po jednym suszonym pomidorze.  Skręcamy ze sobą po kilka nitek spaghetti i układamy dookoła kokilki, na całej jej wysokości.
Do środka nakładamy farsz, a na wierzch kładziemy plaster mozzarelli.
Pieczemy w 180 stopniach przez 10-15 minut.

SMACZNEGO!!! ;)
Zimowy Obiad

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly